Русија одбацује западне рејтинге?

Б92
Русија одбацује западне рејтинге?

Москва - Министарство финансија Русије намерава да у будућности одбаци рејтинге западних агенција и сматра да је то само питање времена.

Заменик руског министра финансија Сергеј Сторчак је рекао да Русија још није спремна да "прекине све везе са страним агенцијама", али да ће то у догледно вријеме бити могуће.

"Према посљедњим извјештајима, све више земаља, међу којима је и САД, прекида везе са међународним агенцијама за кредитни рејтинг. Наш циљ је да се вратимо основама", рекао је Сторчак.

Сторчак је навео да Русија жели да се врати на позицију са које кредитори сами процјењују платежну способност оних којима дају новац.

"Један од проблема је то што рејтинзи расту када економија расте, а падају када економија успорава и када је властима потреба помоћ", каже он.

Агенција "Стандард енд пурс" недавно је скресала руски рејтинг на "БББ", што је само један корак изнад степена "смећа" и то зато што је одлив капитала у првом кварталу 2014. процијењен на 50,6 милијарди долара.

Истог мјесеца, кредитни рејтинг Крима је оборен на "Д", на шта су локалне власти реаговале изјавом да је у питању "дио ширег информатичког рата Запада против Русије и Крима".

У међувремену, Москва је најавила да би могла да оснује сопствену рејтинг агенцију, потпуно независну од западњачке "велике тројке" - С&П, Мудиз и Фич.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана