Русија инвеститорима укида порез на добит

Глас Српске
Русија инвеститорима укида порез на добит

СAНКТ ПЕТЕРБУРГ - Русија ће идуће године укинути порез на капиталну добит за дугорочне стране инвестиције што би требало да доведе до "инвестиционог бума", рекао је у петак предсједник Русије Дмитриј Медведев на отварању 14. Међународног економског форума у Санкт Петербургу.

Он је на почетку тродневног Форума обећао да ће "олабавити" утицај државе над економијом увођењем веће конкурентности и смањењем броја стратешких предузећа под контролом државе за пет пута.

- Циљ ових одлука је привлачење великих страних инвестиција, без којих је руска економија, зависна од извоза нафте и гаса, која је прошле године ослабила близу осам одсто, осуђена на стагнацију - рекао је Медведев и додао да је Русији потребан прави "инвестициони бум", јер је привлачење улагача, како је рекао, један од пресудних фактора успјешне модернизације економије.

Првог дана Форума који је посвећен стању свјетске економије, Медведев је казао да је од почетка кризе у финансијском сектору отписано око 1,8 билиона долара, што надмашује размјере бруто друштвеног производа највећег броја земаља еврозоне.

- На свијет се обрушио талас проблема, стотине и хиљаде корпоративних банкрота. Либерализам у свијету је замијењен умјереним, а негдје и не тако умјереним протекционизмом - нагласио је Медведев и додао да "високи рејтинг више не гарантује инвеститорима поузданост улога".

Раст руске привреде за пет мјесеци ове године, рекао је Медведев, износио је четири одсто, а власти контролишу буџетски дефицит и постепено га смањују.

На маргинама Форума треба да буде потписано више уговора, као и да буду прецизирани детаљи заједничких послова "Србијагаса" и руског "Гаспрома".

На Економском форуму у Санкт Петербургу учествује више од 50 страних делегација, а учешће у пословном програму Форума потврдио је 1.121 представник страних и 1.313 представника руских компанија.

Македонија у "Јужном току"

Предсједник Македоније Ђорђи Иванов рекао је послије разговора са предсједником Русије Дмитријем Медведевим да је руска енергетска компанија "Гаспром" пристала да укључи Македонију у пројекат изградње гасовода "Јужни ток".

- Ово отвара могућности за добијање јефтинијих енергената, што ће енергетску ситуацију у земљи учинити стабилнијом -  рекао је Иванов.

Медведев је на маргинама Форума разговарао и са премијером Словеније Борутом Пахором о реализацији гасовода "Јужни ток".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана