Русија и Кина праве свој авион

Танјуг
Русија и Кина праве свој авион

Москва - Русија и Кина намеравају да оснују заједничко предузеће које ће пројектовати нови путнички авион за далеке дестинације.

Сада такве авионе у свијету углавном праве амерички концерн "Боинг" и европски "Ербас".

Нови авиони ће се правити на бази руске летјилице Ил-96 која је пројектована крајем 1980-их година, пренели су руски медији.

У заједничком предузећу које ће формирати руска „Уједињена авијациона корпорација" (ОАК) и концерн "Комак" из Кине, прва ће обезбједити знање и технологију, а потоњи новац.

Авиони ће се склапати у заједничком предузећу у Кини.

ОАК и "Комак" планирају да споразум о заједничком предузећу потпишу 5-6. јуна за вријеме посјете предсједника Русије Владимира Путина Кини, објављено је на Интернет страници Дни.ру.

Аналитичари указују да ће тај пројекат бити од користи обијема државама јер ће Кина, сем техничке документације, добити од Русије и висококвалитетне инжењере и раднике. Русија ће, истовремено, обезбједити велико тржиште пласмана и подстицај за научно-технички развој.

За сада није познато колико ће пројекат коштати, али се на основу искуства "Боинга" и "Ербаса" може процијенити да би сума могла да износи између седам и 12 милијарди долара током производног циклуса од седам година, објављено је на сајту листа "Ведомости", које се позивају на изјаву заменика руског министра индустрије Јурија Сљусара.

По Сљусару, авион би почео да доноси профит пошто буде изграђено неколико стотина тих летилица.

Према руским медијима, заједнички авион Русије и Кине ће представљати реалну конкуренцију "Боингу" и "Ербасу", свјетским лидерима у авиоиндустрији. Двије западне компаније су, пак, поздравиле ту конкуренцију, указавши да ће им она пружити јак подстицај за унапређење властите производње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана