Русија - други страни улагач у Српску

Срна
Русија - други страни улагач у Српску

БАЊАЛУКА - Делегација Владе Републике Српске данас је у разговору са делегацијом Уралске регије истакла да је Руска Федерација други по величини страни улагач у Републику Српску, те да међусобна сарадња двије земље превазилази економски аспект, знајући за културну, националну и историјску повезаност руског и српског народа, саопштено је из Министарства привреде и предузетништва Српске.

Министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић и министар трговине и туризма Сузана Гашић разговарали данас са делегацијом Уралске регије, која борави у дводневној посјети Републици Српској, а састанку у Административном центру Владе Републике Српске присуствовали су и представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Петричевић је привреднике из Уралске регије упознао са повољним условима пословања и предностима за улагање у Републику Српску, као и подстицајима за улагања на које страни инвеститори могу рачунати под једнаким условима као и домаћи привредни субјекти.

У саопштењу се додаје да је Гашић упознала представнике Уралске регије са могућностима остваривања сарадње у областима трговине и туризма, са посебним освртом на привлачење инвеститора и туриста из Русије у Републику Српску.

Гашићева је истакла да Република Српска располаже значајним туристичким потенцијалима у бањском, руралном и еко-туризму који су посебно привлачни туристима из Русије, те изразила опредјељење да у наредном периоду сарадња Републике Српске и Уралске регије буде интензивирана, али и унапријеђења кроз заједничке пројекте институција Републике Српске и ове регије.

“Представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде представили су потенцијале у области пољопривредне производње, могућности сарадње и пласмана производа из Републике Српске на руско тржиште. Они су истакли да постоји интересовање домаћих пољопривредника за набавку механизације и опреме од руских партнера”, наводи се у саопштењу.

Делегацију из Руске Федерације предводило је руководство Завода “Трактор”, једног од највећих произвођача мини трактора у Русији и Фабрике “Златдекор”, која се бави израдом стилског оружја и сувенира, те други привредници и предузетници из Уралске регије.

Саговорници су се усагласили да ће заједничким напорима наставити јачати привредну сарадњу, међу којима је могућност за склапање мини трактора у Републици Српској, те отворити нове пословне могућности за размјену добара и повећање спољнотрговинске размјене између Републике Српске и Руске Федерације.

Током састанка је презентована кампања под називом “Српска – Република могућности” којом су представљени сви привредни потенцијали кроз промотивни видео-спот и брошуру на руском језику, с нагласком на индустрију, као туризам, пољопривреду и енергетику.

“С обзиром на то да је један од стратешких циљева Владе Републике Српске промоција инвестиционих потенцијала, коју надлежна министарства континуирано спроводе, ове активности ће бити реализоване и у будућности, како би се Република Српска представила као препознатљиво и привлачно пословно окружење за инвестирање”, саопштено је из Министарства привреде и предузетништва Републике Српске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана