Русија чека јабуке, крушке и шљиве

Марина Чигоја
Русија чека јабуке, крушке и шљиве

Бањалука - Произвођачи у РС могли би да искористе забрану увоза прехрамбених производа из ЕУ у Русију, а највеће шансе за повећање извоза у ту земљу већ у наредној години постоје у агросектору, а посебно за извоз јабука, шљива, крушака и кромпира.

Према анализи Привредне коморе РС заснованој на подацима из пратећих образаца за извоз ФОРМА, за 11 мјесеци ове године РС је у Руску Федерацију извезла крушке у вриједности од 400.000 и јабуке вриједне 170.000 евра. Тај извоз могао је бити и већи да приноси нису смањени због временских неприлика у РС. Руски партнери су од наших произвођача тражили неограничене количине јабука.

Секретар Удружења пољопривреде, водопривреде, рибарства, прехрамбене и дуванске индустрије у Привредној комори Славко Стевановић истакао је да производња јабука, крушака, шљива, па и кромпира може бити повећана у краћем периоду, а тиме и извоз у Русију.

- То се може учинити повећањем приноса по површини и повећањем броја стабала, нарочито имајући у виду расположиве необрађене пољопривредне површине - истакао је Стевановић.

Да би то било постигнуто, према његовим ријечима, потребно је предузети низ мјера, а прије свега, требало би да буду убрзане активности на потписивању споразума о слободној трговини између БиХ и Руске Федерације. Казао је да је предуслов за почетак преговора у вези са споразумом о слободној трговини, према информацијама из Министарства спољне трговине и економских односа, рјешавање проблема дуга који БиХ има за руски гас.

- Имајући у виду да је наш извоз отежан због царинских оптерећења и да су новчани подстицаји произвођачима мањи него у другим земљама, за одржавање досадашњег нивоа, а нарочито за повећање извоза јабука, крушака, шљива и кромпира неопходно је обезбиједити додатне субвенције најмање у висини царинске заштите коју наши извозници плаћају - рекао је Стевановић.

Воћар из Градишке Никола Вукота рекао је да би идуће године требало да искористе могућности за већи извоз у Русију.

- Ова година је за воћаре била лоша и због елементарних непогода смо у минусу. Воћари већ сада треба да заштите воћњаке како би идуће године имали изванредан род и како би, поред пласмана на домаће тржиште, могли да имају воћа и за извоз - рекао је Вукота.

Руска Федерација увози око 40 одсто хране која јој је потребна, а налази се на првом мјесту у свијету по увозу свјежег јабучастог воћа и говеђег меса, на деветом мјесту по увозу воћних сокова, а на 21. позицији када су у питању кондиторски производи.

Биље, млијеко и месо

Славко Стевановић је истакао да се у Русију могу извозити производи биљног поријекла и њихове прерађевине.

- Што се тиче производа животињског поријекла, воде се активности у погледу стварања услова за извоз млијека и млијечних прерађевина, меса и месних прерађевина и то за мали број фирми у чијем избору нисмо консултовани. За извоз ових производа постоји додатни проблем у смислу забране провоза кроз земље ЕУ, а авионски превоз додатно сужава асортиман робе - рекао је Стевановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана