Русија: Азербејџан неће огријати ЕУ

Глас Русије
Русија: Азербејџан неће огријати ЕУ

Конзорцијум који ради на оргомном новом гасном пољу у Азербејџану постигао је важан споразум о испоруци природног гаса за девет европских купаца.

Гасовод који се сада гради проћи ће кроз Грчку, Албанију и Јадранско море до југа Италије и даље у Западну Европу, и конкурисаће Гаспромовом "Јужном току", пише Глас Русије.

Ипак, мјеста ће на тржишту западне Европе бити за све, сматра начелник аналитичког одјелења инвстиционе компаније "Церих Капитал Менаџмент" Николај Подлевскин.

Анализираће се могућа конкуренција испорука гаса у Грчку, Италију и можда у Бугарску. Иако испорука из Алжира, у неком догледном периоду, неће више бити и због тога тржиште ће "огладњети", најприје у Италији. Заоштравања конкуренције овдје неће бити.

Извориште Шах Дениз се налази на југозападу Каспијског мора недалеко од Бакуа и радови се овде воде од 2006.године. Резерве гаса су овдје процијењују на више од трилион кубних метара. Дио гаса већ иде дуж гасовода Баку-Тбилиси- Џејхан у Турску. У радовима на изградњи новог гасовода учествује неколико међународних нафтних и гасних компаније- међу њима азаербејџанска СОЦАР, британска БП, француска Тотал, норвешка Статоил. Послије завршетка изградње овај ће гасовод имати капацитет 10 милијарди кубних метара годишње са могућношћу проширења до 20 милијарди. Поређења ради, снага "Јужног тока" који би требало да проради за двије године, биће 3 пута већа, наводи лист.

"Ради се о 10 милијарди кубних метара гаса, јер је од 16 милијарди кубних метара које може да омогући Шах Дениз, 6 милијарди предвиђено за Турску. То значи да ће на европско тржиште ићи свега 10 – а то је смијешно мали обим који неће моћи кључно да утиче на стање на овом тржишту. Осим тога, руски гас је јефтинији", каже генерални директор Фонда националне енергетске безбједности Константин Симонов.

Перспективе азербејџанског гаса у Европи постоје- тамо заиста ишчекују почетак испорука. Ипак, нема до данас ријечи о његовој цијени. Истраживања која се врше око изворишта Шах Дениз показују различите резултате и није потпуно јасно има ли тамо гаса који ће моћи да се продаје по повољним цијенама, наводи Глас Русије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана