Руси заврћу вентил, Европа без гаса

Агенције
Руси заврћу вентил, Европа без гаса

Москва - Директор "Гаспрома" Алексеј Милер рекао је јуче да Украјина није благовремено уплатила аванс за нове испоруке руског гаса и да би због тога за два дана та компанија могла да прекине испоруке, што би угрозило и снабдијевање цијеле Европе.

Милер је казао да Украјина није платила гас за испоруку у марту и да тренутно извлачи све што може из плаћених залиха, чиме озбиљно ризикује укидање испоруке гаса.

- Од раније уплаћеног аванса остало је новца још само за 219 милиона кубних метара гаса, што је довољно за два дана. Потребна су, међутим, два дана да би стигла уплата "Нафтогаса" на рачун "Гаспрома". Због тога ће испорука 114 милиона кубних метара гаса Украјини довести до потпуне обуставе испоруке руског гаса већ за два дана - рекао је Милер.

Он је истакао да би послије тога могло доћи до потпуног прекида испорука руског гаса у Украјину.

- То ће довести до озбиљних ризика за транзит гаса у Европу - истакао је Милер.

Украјинска државна гасна компанија "Нафтогас" саопштила је у понедјељак да је Русија прекршила договор о испоруци гаса постигнут у Бриселу.

- Русија није испунила захтјев за испоруку гаса Украјини на основу авансно плаћеног гаса - саопштио је "Нафтогас".

Русија обезбјеђује око 30 одсто потреба Европе за гасом, а 55 одсто те количине транспортује се кроз Украјину. "Гаспром" је због сталних проблема са плаћањем испорученог гаса и великих дуговања у другој половини прошле године обуставио испоруке Украјини. Испоруке су настављене након што су двије стране уз посредовање ЕУ 31. октобра постигле договор и плаћању 3,1 милијарде долара украјинског дуга и додатних 1,5 милијарди аванса за будуће испоруке. Тада је договорено да без плаћања унапријед "Гаспром" неће испоручивати гас Украјини. (Агенције)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана