Руси услишили молбу Грка за ембарго

Танјуг
Руси услишили молбу Грка за ембарго

Москва - Министарство пољопривреде Русије разматра могуће варијанте одговора на молбе неких европских земаља да дозволи увоз у Русију пољопривредних производа.

Међутим, одлука није донијета, рекао је ресорни министар Николај Фјодоров.

"Да, постоји та тема, а ми се налазимо у стадијуму интензивног разматрања могућих различитих варијанти како бисмо одговорили на питање да ли можемо наћи позитиван одговор за представнике аграрног сектора и политичког естаблишмента неких земаља у вези са либерализацијом режима испорука њихових производа на наше тржиште", одговорио је Фјодоров на питање агенције Тас.

Он је прецизирао да се ради о Грчкој, Мађарској и Кипру. Министар је такође указао да, с обзиром на то да су те земље чланице Европске уније, Русија не жели да им ствара тешкоће у њиховом односу с Бриселом.

На питање да ли Русија може Грчкој, Мађарској и Кипру дозволити испоруке, Фјодоров је одговорио да се то веома интензивно разматра и да постоје двије-три варијанте које су блиске могућој реализацији, али да коначне одлуке још нема.

Фјодоров је такође рекао да Министарство пољопривреде не припрема закона о квотама на домаће производе, али да такве иницијативе постоје у регионима.

Што се тиче извозних такси на пшеницу, Министарство не види разлог да их подигне или спусти, казао је министар.

"Ми стално расправљамо на ту тему и свакодневно пратимо ситуацију и нема никаквих предуслова, основа, материјала ни докумената због којих бисмо мењали извозне таксе".

Фјодоров је истовремено прогнозирао да ће извоз жита ове године достићи 25 милиона тона, наводи Тас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана