Руси Украјини: Враћајте паре или банкрот

Танјуг
Руси Украјини: Враћајте паре или банкрот

Москва очекује да ће до 22. јуна добити од Украјине планираних 75 милиона долара по основу приноса на украјинске еврообвезнице које је Русија купила 2003.

Ако Кијев не плати еврообвезнице укупне вредности 3 милијарде долара, Русија ће то схватити као банкрот Украјине, изјавио је замjеник руског министра финансија Сергеј Сторчак у интервјуу телевизијском каналу Росија 1.

Ти вредносни папири су дио програма руске помоћи Украјини, коју је предсједник Русије Владимир Путин договорио са тадашњим украјинским предсједником Виктором Јануковичем крајем 2013. године. Обвезнице са купоном од пет одсто годишње, издате су у децембру 2013. године на Ирској берзи и купила их је Русија средствима Фонда националног благостања. Рок њиховог доспијећа је децембар 2015. године.

Наредни датум исплате купона је 20. јун, када Украјина треба да исплати 75 милиона долара, а пошто тај датум пада у суботу, исплата се очекује до понедјељка, 22. јуна, указао је Сторчак.

"Неплаћање ће значити банкрот", казао је замјеник министра финансија, и додао да такав сценарио није у интересу Кијева и да очекује да ће Украјина платити.

Сторчак је рекао да Русија и Украјина, која покушава да ријеши своје дужничке проблеме с пулом међународних кредитора, не контактирају по питању сервисирања и отплате еврообвезница.

"Није било никаквих разговора (о реструктурирању дуга). Истовремено, знамо да наши партнери помно прате шта се дешава у Русији у погледу разговора о овом питању. И ми сами пажљиво пратима изјаве и саопштења која долазе до нас из Кијева и Вашингтона а односе се на планове Украјине о реструктурирању дуга", казао је замјеник министра.

Како је 11. јуна објавило украјинско издање сајта Апостроф, позивајући се на извору у влади, Кијев не планира да изврши плаћање у јуну.

Раније је парламент Украјине дао влади право на увођење мораторијума на отплату комерцијалних кредита, у које је додао и дуг Русији од три милијарде долара. Русија инсистира на чињеници да је тај дуг суверен, односно да не подлијеже мораторијуму или реструктури.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана