Руси траже нафту и гас у Посавини

М. Чигоја, А. Васовић-Миликић
Руси траже нафту и гас у Посавини

ШAМAЦ - На подручју Шамца у петак су почела прва сеизмичка испитивања с циљем проналажења лежишта нафте и гаса, која ће трајати два мјесеца.

По одобрењу Владе РС, истраживања ради руска компанија "Калињинград геофизика" у сарадњи са предузећем "Интеграл инжињеринг" из Лакташа, а за потребе "Јадран-Нафтагаса" из Бањалуке.

Начелник Одјељења за привреду општине Шамац Милан Симић

је истакао да су у Шамцу раније рађена истраживања која су показала да у овој општини постоје налазишта нафте, због чега је овај терен јако занимљив за истраживање.

- Сигурно је да је само истраживање веома значајно за нашу општину, а посебно ако знамо да су многа истраживања показала да овдје постоје резерве сирове нафте - нагласио је Симић.

Он је рекао да би, с обзиром на то да се испитује специјалним вибраторима на засијаним њивама, могло доћи до штете на усјевима, коју ће пољопривредним произвођачима, послије процјене надокнадити фирма која ради испитивања.

 - Ту ће се примјењивати тржишне цијене свих пољопривредних производа на којим буде начињена штета. Процедура и пријава штете је већ договорена и ниједан пољопривредник неће бити изостављен кад је ријеч о надокнади - рекао је Симић.

Према Симићевим ријечима, међу 50 радника ангажованих у том послу, који ће трајати око два мјесеца, њих трећина су са подручја општине Шамац.

У обавјештењу о испитивањима лежишта нафте и гаса, које је достављено свим шамачким мјесним заједницама, стоји и то да се у испитивањима користе вибратори и специјални каблови са пријемницима, који се могу користити само у те сврхе.

Представник "Интеграл инжињеринга" Бранко Томић рекао је да се истраживања, осим у Шамцу, раде и на подручју Модриче, Пелагићева и Жабара.

- Истраживања ће трајати два мјесеца. Она подразумијевају испитивање тла у дубини од пет километара. Послије тога, испитивања у лабораторијама трају око годину и тамо гдје буде индиција да има нафте, иде се на бушење, послије чега слиједи утврђивање да ли је то нафта и колико је има - казао је Томић.

Истраживања

Томић је истакао да су већ урађена сеизмичка истраживања у дужини од око 800 километара од Костајнице преко Новог Града, Приједора, Бањалуке, Добоја до Семберије у којој су такође завршена испитивања.

 

++++++++++++++++++++++++++++++++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана