Руси продају некретнине и затварају рачуне

Агенције
Руси продају некретнине и затварају рачуне

Подгорица- Руски званичници који посједују некретнине у Црној Гори испоштоваће указ предсједника Русије Владимира Путина да сви политичари у државним службама до 1. јуна затворе рачуне у страним банкама и продају имовину ван домовине.

Обавеза се односи на све политичаре федералног нивоа, али и оне ниже, све до градских, који ће морати да одлуче да ли желе да задрже функције или сачувају банкарске рачуне и некретнине у иностранству.


Рус који годинама улаже у имовину у Херцег Новом Саша Бељаков рекао је да је велики број руских политичара и функционера који имају имовину у Црној Гори одлучило да послуша Путина.

"На примјер, Руси су у Херцег Новом купили око 100 објеката – станове, зграде и ресторане. На продају је стављено око половина тих објеката", рекао је Бељаков.

Он очекује да ће руских држављана бити све мање, не само због Путинове одлуке, већ и због тога што им није дозвољено да бораве у Црној Гори дуже од 90 дана, уколико не добију дозволу за дужи боравак.

Бељаков сматра да Руси који су планирали да започну посао на Балкану сада одлазе јер виде да због кризе неће успјети у тој намјери, преносе црногорски елктронски медији.

Власник агенције за некретнине Гра-Мар Љубомир Новаковић сматра да је продаја некретнина опала због кризе, али не очекује да Путинов указ драстично погоди црногорско тржиште.

"То је мало унијело пометњу у посао, у смислу да се губи потражња и да Руси продају некретнине. Ипак, мислим да је веома мали број људи који имају некретнине у Црној Гори, а раде у државној управи у Русији", рекао је Новаковић.

Он се нада да Путинова одлука неће имати значајнији утицај, али да би било важније да се ријеше други проблеми како би се задржали постојећи и привукли нови инвеститори.

Према подацима Управе за некретнине, највећи број страних држављана који у Црној Гори имају некретнине су Руси, којима припада и четвртина станова и пословних простора у Будви, гдје се најчешће одмарају.

"Руси су од 2008. године, односно прве економске кризе у свијету, били једини страни купци, уколико се изузму појединачни примјери из Београда или Новог Сада", рекао је Новаковић.

Представници руске Амбасаде у Подгорици саопштили су да немају евиденцију држављана који су званичници, политичари или службеници, а купују имовину у Црној Гори.

Са друге стране, ни у Управи за некретнине немају ажуриране спискове и не знају колико руских држављана има имовину у Црној Гори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана