Руси после Црне Горе, прелазе на Словенију

Taнјуг, Seebiz.com
Руси после Црне Горе, прелазе на Словенију

Љубљана - Руске компаније ће учествовати у поступку приватизације "барем једног" од 15 словеначких предузећа која су у већинском власништву државе, најављују званичници.

Продају државних предузећа је најавила влада премијера Аленке Братушек, желећи да привуче стране инвестиције.

Словеначки министар спољних послова Карл Ерјавец разговарао је са руским министром за везе и масовне комуникације Николајом Никифоровим, а медији преносе да су Русима посебно занимљиви Телеком Словеније, аеродром Љубљана као и банке.

Ерјавец и Никифоров воде мјешовито руско-словеначки комесаријат за привредну и научну-техничку сарадњу, а десето засједање комесара биће одржано ове године у Москви.

У оквиру сарадње тренутно се одвија 37 значајних пројеката који су у различитим фазама реализације, рекао је Ерјавец након састанка с Никифоровим у дворцу Стрмол код Љубљане.

- Постојећим пројектима сада је додата и градња текстилне фабрике у Русији, а ријеч је о пројекту вриједном 124 милиона евра, који би морао бити завршен до краја 2015, рекао је Ерјавец.

Он је навео да је почетком ове године робна размјена између Словеније и Русије повећана за више од двадесет посто, а за више од трећину је порастао и приход словеначког туризма од руских гостију у односу на 2012.

Руске инвестиције су честе на Балкану, а убједљиво највидљивије су у Црној Гори у којој је према званичним подацима само у периоду од 2009. до 2011. године уложено око 270 милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана