Руси отказују аранжмане за Хрватску

Танјуг
Руси отказују аранжмане за Хрватску

Један од најстаријих руских туроператора Асцент Травел, који је специјализован за путовања у Хрватску и Црну Гору, због слабог интересовања отказао је све преостале летње програме, пренео је интернет сајт Далмација Њуз.

Због таквог потеза, око 16.000 Руса који су преко овог туроператора већ уплатили љетовање, мораће да промјене агенцију уколико желе да путују на Јадран.

Агенција се на тај корак одлучила након што је продаја чартер летова према Хрватској и Црној Гори доживјела пад од 60 одсто, због чега је руски туроператор вратио 4,5 милиона рубаља (око 140.000 долара) путницима који су на ове дестинације требали да лете протеклог викенда.

Према процјенама управе агенције, биће потребно да рефундирају још четири пута толико.

Предсједник Асцента, Јевгениј Судбин, како пишу руски медији, није открио о колико путника је ријеч, али је познато да је уобичајени промет ове агенције између 1.500 и 2.000 туриста седмично.

Како је пренио руски лист на енглеском језику Москоу Тајмс, пад интересовања је посљедица укупног пада потрошње у Русији, због чега су број чартера смањиле и друге агенције.

Међутим, као аргумент наводи се и чињеница да је Хрватска послије уласка у ЕУ 1. јула Русима увела визе, што је, такође, утицало на пад интересовања за Јадран.

Москоз Тајмс процјењује да је занимање за љетовање у Хрватској ове године пало за најмање 20 одсто у односу на прошлу годину, али су због тога пале и цијене.

Седмицу дана одмора са смјештајем у хотелу са три звјездице и авионским превозом сада кошта око 400 евра по особи, с тим што само авионска карта из Русије кошта између 250 и 300 евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана