Руси наши замјена за Визу

Танјуг
Руси наши замјена за Визу

Москва - Руске банке којима су САД увеле санкције, уместо "америчким", могу да послују картицама преласком на платформу кинеског система плаћања Јунион пеј (UnionPay).

То је изјавио замjеник шефа Одбора за финансијско тржиште Државне Думе Анатолиј Аксаков.

Америчке картичарске компаније Виза и Мастеркард данас су престале да пружају услуге платних операција клијентима руских банака, у оквиру најновијих санкција САД Русији послије порписивања Споразум о припајању Републике Крим и града Севастопоља Руској Федерацији.

Друштво с ограниченом одговорношћу Јунион пеј регистровала је Централна Банка Русије у јесен 2013. године као оператера платног система Јунион пеј чији је центар за платни систем Банка Кине (Елос). Тренутно тај систем укључује 29 оператера, међу којима су и Виза и Мастеркард.

Само дан послије увођења нових санкција САД Русији, руски предсједник Владимир Путин наложио је надлежној служби предсједника да исплату његове плате пребаци у банку "Русија" против које је Америка увела санкције.

"Већ сам рекао да намјеравам да отворим у тој банци свој лични рачун. Штавише, дао сам налог Одјељењу за управу да тамо пребаци моју зараду", рекао је Путин, а преноси агенција Риа новости.

Снажан одговор на америчке санкције

Русија је саопштила данас да санкције које су САД увеле Москви због припајања Крима неће служити америчким интересима и да ће наићи на снажан одговор.
"Бићемо чврсти у свом одговору", наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова.

У тексту се наглашава да "Вашингтон не треба да гаји илузије" и да ће "ефикасност санкција у смислу америчких интереса бити нула".

"Штета коју ће због ових неодговорних потеза претрпјети америчко-руски односи је неизбјежна", наводи се у саопштењу.

Руска ветеринарска и фитосанитарна служба објавила је да би могла да одобри већи увоз меса из Кине, Индије и Бразила да би надокнадила смањење увоза из САД, ЕУ и Аустралије.

Портпарол ове службе Алексеј Алексенко рекао је да би оваква одлука могла бити донесена у наредним седмицама. /крај/мл

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана