Руси мијењају и западне чипове

Б92
Руси мијењају и западне чипове

Москва - Русија је развила сопствени микрочип за платне картице, за који вјерује да ће пружити већу безбједност у односу на конкурентске које користе Виза и Мастеркард.

Како пише "Комерсант", чип је развијен за Универзалну електронску картицу Сбербанке, али ипак још није вријеме за масовну производњу.

"Потребно је још годину и по да стигнемо до серијске производње, али и како би се успоставила пуна инфраструктура", рекли су саговорници "Комерсанта".

Руси су у посљедње вријеме најављивали удаљавање од долара, а било је и доста турбуленција у односима са Визом и Мастеркардом и то са обије стране, прије свега због санкција изазваних украјинском кризом, па је и овај потез мање-више очекиван.

Руски премијер Дмитриј Медведев је рекао да је за Русију неопходно да користи сопствену технологију у националном систему плаћања како би "гарантовао безбједност података и испунио безбједносне услове".

Ипак, Медведев каже да ће овај систем бити алтернатива, а не замјена за постојеће пружаоце услуга.

"Не говоримо овде о борби са страним системима плаћања, јер би то значило нарушавање принципа конкуренције", рекао је Медведев.

Картица би требало да се појави средином 2015. године, а како је најављено биће је могуће користити широм свијета.

Иначе, предсједник Владимир Путин је у мају потписао закон који предвиђа формирање националног система за плаћање у ком се наводи и да би инострани системи морали да плаћају "безбједносну таксу".

Одговор је брзо стигао из Визе, која је навела да није немогуће да се у потпуности повуче из Русије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана