Руси “избацили” Грчку из Гасовода

Агенције
Руси “избацили” Грчку из Гасовода

Атина - Руски енергетски гигант “Гаспром” избацио је Грчку из планова изградње гасовода “Јужни ток”, у коме “плаво гориво” из Русије за западну Европу треба да потече 2015. године, пише грчки дневник “Катимерини”, преносе агенције.

Високи званичник “Гаспрома” саопштио је да тражња на грчком тржишту неће моћи да покрије уложене инвестиције.

- Нећемо да градимо гасовод који ће остати празан - рекао је шеф Одсјека за управљање пројектима при руској компанији Леонид Чугунов.

Он је нагласио да ће “Јужни ток” бити реализован само у земљама у којима постоји перспектива за куповину гаса.

Уколико Грчка жели гас може га добити посредством интеркоректора са Бугарском и Турском.

Планови Грчке да буде дио “Јужног тока” резултат су добрих пословних односа између Атине и Москве у вријеме владе Костаса Караманслиса и повезују се са позитивним ставом његовог кабинета у промоцији нафтовода “Бургас – Александропулос”, пише “Катимерини”.

Још тада је било јасно да се грчки дио “Јужног тока” не може базирати на финансијским критеријумима.

Македонски министар финансија Зоран Ставревски рекао је да је његова земља, која жели да се припоји гасоводу “Јужни ток”, од Русије добила пројекат међународног споразума, који ће бити усаглашен, а затим и потписан, јавили су скопски медији.

- Са увјереношћу може да се каже да ће се Македонија припојити “Јужном току”. То ће бити велики успјех за Македонију и за будуће генерације за које ће бити обезбијеђена стабилна испорука гаса и уз адекватну цијену - навео је Ставревски.

Генерални директор “Гаспрома” Алексеј Милер допутоваће данас у Софију, гдје ће сутра са представницима бугарске Владе потписати споразум о учешћу Бугарске у пројекту “Јужни ток”.

Изградња гасовода “Јужни ток” почеће 7. децембра, а руски “Гаспром” је већ основао заједничка предузећа са компанијама у Србији, Бугарској, Словенији, Аустрији и Мађарској, које ће управљати копненом дионицом “Јужног тока”.

Хрватска и Грчка “испале” су из планова руског енергског гиганта, иако су раније у више наврата помињани као партнери у послу вијека.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик крајем септембра у Сочију је са генералним директором “Гаспрома” Алексејем Милером потписао меморандум о изградњи крака гасовода “Јужни ток” кроз Српску.

Вриједност пројекта, који предвиђа транспортовање до 63 милијарде кубних метара руског гаса у централну и јужну Европу, заобилазећи транзитне земље попут Украјине, процијењена је на 15,5 милијарди евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана