Руси имају залихе нафте за 40 година

Танјуг
Руси имају залихе нафте за 40 година

Залихе нафте на традиционалним налазиштима у Русији довољне су за 30-40 година уз садашњи ниво производње, рекао је министар природних ресурса Сергеј Донској

Он је додао да ће залихе неконвенционалне нафте (шкриљци) откривене у баженовском басену у Западном Сибиру и појасу Волге и Урала и њима слични "временом проширити хоризонт обезбјеђења нафте".

Донској је објаснио да је у садашњој ситуацији важна, не само доступност природних ресурса, него и како се ти ресурси развијају.

Раније се из земље извлачило 30 одсто традиционалних видова корисног горива, а сада се, захваљујући новим технологијама, може доспијети и до оних резерви чије извлачење је могуће и рентабилно у садашњим економским условима, указао је министар.

Према његовим ријечима, сада се ископавања врше на налазиштима на дубини три до четири километра. При томе, бушење на већим дубинама, нарочито на територијама Западног Сибира, Поволожја и Прикаспијског региона може да обезбједи озбиљне резерве течних угљоводоника.

Постоји још и арктичко поље и налазишта на арктичкој обали, гдје до експлоатације није дошло из различитих разлога - климатских, технолошких, еколошких. И на крају у многим земљама сада све више обраћају пажњу на неконвеционалне видове налазишта. Поред пројеката гаса и нафте из шкриљаца постоје и гасни хидрати. Низ земаља их сада активно истражује и одобрава, рекао је Донској.

Он је указао да Министарство природних ресурса Русије не види озбиљну претњу руском нафтном сектору од пројеката за производњу енергената из шкриљаца при садашњим цијенама нафте.

Пад цијена нафте довео је до тога да је експлоатација нафте на појединим налазиштима економски неисплатива, што је довело до снижења темпа раста њене производње. То је због чињенице да је развој налазишта шкриљаца оправдано само у случају високих цијена нафте, јер је, у поређењу с традиционалним налазиштима, њихова производња скупља, објаснио је Донској.

Он је додао да су рудничке компаније у САД направиле више од 4.500 бушотина, спремних за експлоатацију. Али ипак те комапније не журе да почну производњу чекајући више цијене.

"У сваком случају морамо прихвати изазов шкриљаца", наставио је министар. Једно од могућих ријешења је развој компанија оријентисаних на развој и примјену нових технологија. Међутим то захтјева стварање одговарајућих услова, одређену сарадњу државе, корисника подземних ресурса и инвеститора, закључио је министар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана