Руси хоће храну из Лијевча и Поткозарја

Дејан Јовичић
Руси хоће храну из Лијевча и Поткозарја

Србац - Руска Федерација је заинтересована за сарадњу са привредницима из општина Србац, Градишка, Дервента, Лакташи и Прњавор, због чега је потребно да се удруже и уз посредство Владе РС пошаљу конкретне понуде за сарадњу.

Ово је рекао на јучерашњој тематској сједници у Српцу министар-савјетник Амбасаде Русије у БиХ Алексеј Керестеџијанц. Сједницу је организовало удружење "Српско-руски мост" с циљем унапређења сарадње Руске Федерације и РС, са нагласком на регионално повезивање привредника.

- Посебно смо заинтересовани за увоз воћа и поврћа, меса и млијека из Српске, али и других производа који су потребни нашем тржишту. Захвалан сам политичком руководству РС што се успротивило западним санкцијама према Русији јер то отвара дубоку перспективу јачања увоза из Српске на наше тржиште - истакао је Керестеџијанц.

Предсједник удружења "Српско-руски мост" Здравко Мочевић рекао је да највише могућности пружају енергетска област, пољопривреда и туризам, због чега је неопходно укрупнити производњу и тако побољшати квалитет како би се повећале шансе за успјех на руском тржишту.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић казао је да ових пет општина Лијевча и Поткозарја има широке могућности за сарадњу са Русијом.

- Уколико наредних година буду реализовани сви започети пројекти, као што су изградња ТЕ "Угљевик 3" и завршетак хидроелектране "Мрсово" код Рудог, чија је укупна вриједност скоро милијарду КМ, Русија ће постати највећи инвеститор у РС - рекао је Ђокић и додао да је спољнотрговинска размјена са Русијом у сталном порасту.

Сједници су присуствовали и министар трговине и туризма Предраг Глухаковић и министар просвјете и културе Дане Малешевић, као и велики број привредника који су подржали идеју заједничког повезивања у виду кластера или задруга како би на тај начин повећали производњу и извоз.

Сувласник предузећа "FarStar Ogis Medical" из Српца Никола Затезало казао је да ова фирма има капацитет да годишње произведе 10 милиона хируршких маски и шест милиона хируршких капа. Он истиче да комплетну производњу извози на њемачко тржиште и додаје да послује позитивно уз велике тешкоће.

- Имамо капацитет за извоз у Русију и заинтересовани смо за ову врсту пословне сарадње, али је малим фирмама тешко доћи до великог тржишта - рекао је Затезало.

Састанак

Начелник Одјељења за привреду и пољопривреду општине Градишка Љубинко Чакаљ предложио је да Влада РС организује заједнички састанак Привредне коморе са представницима ових пет општина како би одлучили са каквом ће понудом за привредну сарадњу изаћи пред Амбасаду Руске Федерације у БиХ. Он је истакао да је Градишка највише заинтересована за извоз конфекције и намјештаја, који у овој општини имају дугу традицију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана