Руси добијали храну као со и картон

Танјуг
Руси добијали храну као со и картон

Москва - Прехрамбени производи на чији увоз из западних земаља је Русија љетос увела ембарго у земљу су ипак стизали "прерушени" у разне непрехрамбене производе.

Ти производи били су прерушени у грађевинске материјале, картон и со.

"Ту су се нашли и смрзнуто месо, и риба, и поврће непознатог порекла. Дио њих је увожен под видом грађевинског материјала, картона и соли. Наравно, покушаја је било, има их и биће", рекла је руководилац Федералне службе за надзор у области заштите потрошача и добробит људи Ана Попова.

Роспотребнадзор је од момента увођења узвратних мјера пресјекао увоз у Русију 254 партије, укупне тежине 2,5 милиона килограма производа под санкцијама, преноси Тас.

Служба је такође уочила пад квалитета страних производа у руској малопродаји.

"Микробиолошки показатељи су мање-више исправни, али показатељи квалитета и хемијских загађивача су, на жалост, много већи. Налазимо их у биљним мастима, тамо гдје не смију да буду", указала је Попова.

Према подацима Роспотребнадзора, обим неисправног млијека и млијечних производа из иностранства у 2014. години је повећан четири пута у односу на претходну годину.

Количина увозне рибе која није задвољила стандарде лабораторијских испитивања већа је 1,5 пута, воћа и поврћа три пута, јагодичастог воћа чак 12 пута, кондиторских прозвода - 24 пута. Укупно је у 2014. години заплијењено 72.900 партија робе како страног, тако и руског поријекла. Повучено је два милиона килограма производа - млијека, млијечних производа, рибе, воћа и поврћа.

Попова је указала да је прехрамбени ембаргу утицао на смањење количине неких производа чија безбједност није доказана.

"Уочили смо смањење производа који садрже ГМО", рекла је она, коментаришући резултате инспекције у продавницама након увођења санкција.

Русија је 7. августа 2014. године увела пакет узвратних мјера на санкције САД, Аустралије, Канаде, Европске уније и Норвешке, уведених Русији због ситуације у Украјини. Узвратне санкције представљају забрану на годину дана увоза у Русију из тих земаље воћа, поврћа, млијечних и месних производа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана