Руси дижу рампу кад БиХ усклади прописе

М. Латиновић, Ж. Домазет
Руси дижу рампу кад БиХ усклади прописе

Бањалука - Произвођачи из БиХ у Русију извозе високоризичне производе, не узимајући у обзир посебне фитосанитарне захтјеве ове земље, а фитосанитарни сертификати и печати не чувају се довољно добро и доступни су лицима са стране.

Наведено је то у извјештају руске Федералне службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор "Росељхознадзор", који је стигао на адресу Министарства за спољну трговину и економске односе БиХ.

Извјештај је урађен послије посјете руских инспектора БиХ, од 18. до 20. августа, а поводом забране увоза воћа и поврћа у ту земљу. Руси су привремену забрану увели због сумње у поријекло робе и квалитет инспекцијског надзора.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је јуче у Сарајеву да су руски органи утврдили недостатке у раду фитосанитарних инспектора у БиХ.

- Они наглашавају да инспектори који врше фитосанитарну контролу производа при њиховом узгоју, паковању и извозу не узимају у обзир посебне фитосанитарне захтјеве руске стране, јер не располажу са списком штетних организама који имају значење карантина за Руску Федерацију - рекао је Шаровић.

Додао је да су руски инспектори истакли да наведени недостаци свједоче о одсуству јединственог централизованог система за осигурање фитосанитарне безбједности у БиХ.

- Управа БиХ за заштиту здравља биља не посједује централизоване базе података за издате сертификате и њихове електронске копије и њих не добија од два ентитета и Брчко дистрикта - рекао је Шаровић.

Додаје да ће министарство на чијем је он челу предузети све што је потребно да би овај проблем био ријешен.

- Ми смо већ одржали састанке са вођством инспектората РС и ФБиХ, а наредних дана предузећемо све друге кључне активности да бисмо систем у што скоријем времену ускладили са захтјевима руске стране - рекао је Шаровић.

Најавио је да ће руска инспекција за храну и пријем објеката за извоз хране животињског поријекла, 11. септембра доћи у БиХ и за двије седмице, колико планирају да остану, обићи најмање 20 извозника.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС кажу да су спремни да са Републичком управом за инспекцијске послове у веома кратком року реализују све препоруке које је изнијела руска страна.

Воћари

Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић истиче да ће свим силама утицати и на произвођаче и на дистрибутере да захтјеви Руске Федерације буду максимално испоштовани.

- Од сада ће сваки произвођач бити и произвођач и контролор, како себи тако и дистрибутерима и инспекторима - рекао је Дојчиновић и подсјетио да воћари због забране извоза у Русију имају вишемилионске губитке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана