Руси близу куповине ланца пумпи OMV

Маријана Миљић
Руси близу куповине ланца пумпи OMV

Бањалука - Руски нафтни произвођачи "Зарубежњефт" и "Гаспромњефт" доспјели су у другу фазу понуде за куповину бензинских пумпи аустријске компаније OMV у БиХ и Хрватској.

Резултати тендера требало би да буду објављени око 20. августа, пише руски дневник "Ведомости", позивајући се на представнике компанија.

OMV је у децембру прошле године саопштио да продаје своје огранке у Хрватској и БиХ и да пажњу усмјерава на истраживање и производњу.

Замјеник директора "Оптима групе" Славко Шћепановић рекао је "Гласу Српске" да је ова руска компанија заинтересована за куповину OMV бензинских пумпи у БиХ.

- У првом кругу вјероватно су отпали они понуђачи који нису довољно јаки и озбиљни да купе бензинске пумпе OMV у БиХ и Хрватској - рекао је Шћепановић и додао да не може говорити колико "Зарубежњефт" нуди новца за бензинске пумпе.

Куповина OMV-ових бензинских пумпи била би први искорак "Зарубежњефта" на хрватско тржиште малопродаје нафтних деривата. 

Из OMV-а у Бечу "Гласу Српске" су потврдили да је у складу са стратегијом предузећа у разматрању продаја малопродајног и комерцијалног пословања у Хрватској и БиХ, што би укључивало потпуно повлачење с оба тржишта.

- Намјера је завршити продају обје подружнице до краја 2013. године и отворени смо за цијели низ опција - казали су у OMV-у.

OMV у БиХ послује од 2001. године, посједује 28 бензинских пумпи и има тржишни удио од осам одсто. У Српској посједују пет пумпи.

Према неким процјенама, OMV би од продаје мреже својих бензинских пумпи у БиХ и Хрватској могао добити око 150 милиона евра.

OMV је на хрватском тржишту присутан од 1992, а до данас је саградио 63 бензинска сервиса и запошљава 70 људи. Његов удио на хрватском тржишту малопродаје нафтних деривата износи 13 одсто.

Повлачење

Као главне разлоге продаје пумпи у OMV-у су раније навели то што се Хрватска и БиХ не уклапају у OMV-ов ланац снабдијевања, као и то да компанија жели поједноставити свој портфељ и постепено се окренути од прераде нафте и трговине према истраживању и производњи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана