Руше се свјетске берзе

Глас Српске
Руше се свјетске берзе

ВAШИНГТОН - Представнички дом америчког Конгреса није прихватио приједлог закона о санацији угроженог финансијског сектора, вриједан 700 милијарди долара, који су у недјељу усагласили челници Конгреса и администрације предсједника Yорyа В. Буша, што је резултирало стрмоглавим падом дионица на Вол Стриту.

Вриједност дионица на Вол Стриту оштро је пала већ у јутарњем почетку трговања, због неизвјесности око исхода гласања у Конгресу, а након објаве да план санације вриједан 700 милијарди долара није изгласан, њихов пад настављен је муњевито.

Најшири дионички индекс Standrad&Poop's 500 пао је за 87,02 бода или 7,2 одсто, на 1125,99 бодова, што је највећи пад од берзанског слома 1987. године. Подиндекс S&P Financial изгубио је чак 11 одсто вриједности.

Индекс Dow Jones пао је за 631,13 бодова, или 5,6 одсто, на 10.512 бодова, а технолошки индекс Nasdaq за 148,4 бода, за 6,8 посто, на 2034,94 бодова.

- То је најгоре што сам видио откад је кредитна збрка почела. Све док не сазнамо зашто нису изгласали, наставићемо с распродајом дионица - коментарисао је за финансијску агенцију Блумберг Мајкл Насто, водећи брокер U.S. Global Invesotrs Inc. инвестиционог фонда вриједног пет милијарди долара.

Криза се у међувремену проширила и на Европу тако да су се неке државе такође одлучиле на интервенцију не би ли спријечиле амерички сценарио. "Фајненшел тајмс" преноси изјаву једног представника њемачке владе:

- Ходамо по рубу. Ово је врло, врло озбиљна ситуација и не знамо шта нам сутра доноси. Сада смо можда избјегли катастрофу, али није искључено да ће до ње ипак доћи. То нико не зна.

Европски берзански индекси добили су подршку од раста цијена дионица у сектору руда, који је надјачао губитке раније забиљежене у банкарском сектору због разочарења што амерички план спасавања банака није добио зелено свјетло.

Лондонски FTSE индекс у таквим је околностима ојачао 0,3 одсто, на 4833 бода. Франкфуртски DAX индекс успио је срезати губитке, ослабјевши 0,9 одсто, на 5753 бода.

Највеће губитнице биле су током јучерашњег дана банкарске дионице BNP Paribas, Royal Bank of Scontland, Unicredt i Deutsche Bank.

Откуп по дисконтној цијени

Програм од 700 милијарди долара требао је омогућити министарству финансија СAД да по дисконтној цијени откупљује од банака и других финансијских институција, неликвидне хартије од вриједности деривиране из хипотекарних кредита и друге лоше дугове, које оптерећују њихове билансе и узрок су огромних губитака те низа пропадања и преузимања финансијских дивова с Вол Стрита. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана