Румунији блокирана исплата средстава

Агенције
Румунији блокирана исплата средстава

Брисел - Европска комисија одлучила је да до даљег обустави исплату свих средстава која су била одобрена за финансирање путне инфраструктуре, транспорта и регионалног развоја у Румунији, преносе агенције.

Као разлог за овај корак наводи се да румунске власти нису предузеле мјере за сузбијање корупције и намјенског коришћења европског новца.

Разлог за овај потез су сазнања која су сакупили истражни органи Европске уније, према којима Румунија није ријешила проблеме са корупцијом и преварама.

У саопштењу које је јуче објављено у Бриселу, наводи се да у Румунији и даље постоје проблеми у области јавних набавки, финансијског управљања, као и превенцији и детектовању превара и сукоба интереса.

Одлуком Европске комисије блокира се већи дио свих будућих средстава намијењених финансирању путне инфраструктуре и регионалног и економског развоја због озбиљних пропуста у румунским системима управе и контроле трошења европског новца.

Према овој одлуци, неће бити исплате средстава док год Румунија не ријеши своје проблеме.

Комисија је, такође, запријетила повлачењем 480 милиона евра који су Румунији одобрени за покретање инфраструктурних пројеката.

ЕУ ће одмрзнути финансијску блокаду под условом да Румунија пружи доказе о борби против корупције и да преусмјери европска средства у нове пројекте.

Румунија је од 2007. године, када је постала пуноправна чланица ЕУ, из структурних фондова ЕУ повукла више од 20 милијарди евра, углавном намијењених развоју економије и инфраструктуре, али су исплате дијела тих средстава биле обустављене током прошле године због лошег управљања европским новцем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана