Рудник мрког угља “Миљевина” тражи стратешког партнера

Нада Бранковић
Рудник мрког угља “Миљевина” тражи стратешког партнера

БAЊA ЛУКA - Бизнис планом који је на посљедњој сједници усвојила Влада РС, предвиђене су двије варијанте за покретање производње у руднику мрког угља “Миљевина” код Фоче, а оне зависе од брзине проналажења стратешког партнера за овај рудник.

- Рудник мрког угља “Миљевина” није у могућности да самостално покрене производњу, без већих финансијских улагања - истакла је портпарол Министарства привреде, енергетике и развоја РС Aлександра Вукашиновић.

Aко рудник не буде могао остваривати властите приходе, додала је, бизнис планом је предвиђено покретање производње увођењем извођача радова који располажу опремом и кадровима, а они би били финансирани новцем добијеним од производње, односно продаје експлоатисаног угља.

- Извођач радова финансирао би производњу угља, уклањање откривке, прераду угља, одводњавање и друго, а обавезе према руднику, односно предузећу биле би 10 до 15 одсто од оствареног прихода од продаје угља, односно пет до седам марака по тони - нагласила је Вукашиновићева.

Тренутне активности овог министарства, истакла је Вукашиновићева, усмјерене су на проналажење стратешког партнера или купца који је спреман да својим улагањима изгради енергетски објекат.

До отпочињања властите производње, рудник “Миљевина”, приходе би требало да остварује продајом угља који се налази на депонији и секундарних сировина.

На тај ће се начин омогућити редовна исплата плата запосленима и обезбиједити новац за улагања која се односе на заштиту имовине и самог копа.

- Планирана цијена за 15.000 тона угља, који се налази на депонији је 15 марака по тони, што представља приход од 225.000 марака, док је за око 400 тона секундарне сировине, по планираној цијени од 400 марака по тони, могућ приход од 160.000 марака - наведено је у саопштењу Министарства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана