Рудници боксита Сребреница: Плата или прекид рада

Крстина Ћирковић
Рудници боксита Сребреница: Плата или прекид рада

Сребреница - Радници Рудника боксита "Сребреница" упозорили су да ће потпуно обуставити експлоатацију руде с површинских копова у Подравању ако им не буде исплаћена плата до понедјељка.

Запослени у овом предузећу већ неколико дана штрајкују и обављају само минимум посла за фирму која обавља експлоатацију, а која је изабрана на тендеру. Радници тврде да им предузеће дугује четири плате и доприносе за више мјесеци из претходних година.

- Недопустиво је да радници не примају плате и да раде у овако тешким условима без здравственог осигурања - рекао је предсједник Гранског синдиката рударске и металске индустрије РС Тане Пеулић.

Руководство општине Сребреница подржава захтјеве радника и позива послодавца да поштује закон према којем је дужан да у року од 30 дана исплати зараде.

- Не може се дозволити да извођач радова на експлоатацији руде остварује екстрапрофит, а да нема новца за рудник и плате радника, те за измиривање основних законских обавеза као што су концесије и накнаде за коришћење природних ресурса - рекао је савјетник начелника за привреду сребреничке општине Ћазим Салимовић.

Најављено је подношење кривичне пријаве против бивших руководилаца због, како је речено на састанку радника са представницима синдиката, општине, извођача радова и директора рудника, потписивања штетних уговора по ово предузеће.

Директор Рудника Младен Радић изјавио је да ће као краткорочно рјешење настојати да у сарадњи са зворничком "Алумином" обезбиједи новац за исплату једне плате. Он је најавио да ће у року од десет дана бити заказан састанак са свим заинтересованим субјектима с циљем да се нађе трајно рјешење и склопе уговори, који ће омогућити нормално пословање рудника и измиривање заосталих обавеза у прихватљивом року.

Криза у овом предузећу наступила је послије откривања малверзација литванских послодаваца у Фабрици глинице "Бирач" из Зворника, чија је фирма кћерка "Алумина" једини купац руде боксита из Сребренице.

Дугови

Радници и представници синдиката указали су да и претходних неколико година нису измиривани репрограмирани дугови према фондовима, концесионе и накнаде за коришћење природних ресурса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана