РС водећа у региону према расту БДП-а

Никола Лугић
РС водећа у региону према расту БДП-а

БAЊAЛУКA - Тромјесечни бруто друштвени производ (БДП) Републике Српске у трећем тромјесечју ове године имао је реалну стопу раста од два одсто у односу на исти период 2009. године, што је у поређењу са земљама у региону, послије Србије, највећи раст.

Директор Завода за статистику РС Радмила Чичковић рекла је јуче на конференцији за новинаре у Бањалуци, представљајући резултате анализе процијењене стопе реалног раста тромјесечног БДП-а, обрачунатог по производном приступу, што је прва оваква анализа у РС и БиХ, да су и земље у окружењу у трећем тромјесечју имале реалну стопу раста БДП-а.

- Раст у Србији износио је 2,1 одсто, Хрватској 0,2, Македонији 1,3 и Словенији 1,7 одсто - рекла је Чичковићева.

Према подацима Завода, највећи реални раст остварен је у подручју прерађивачке индустрије и то од 10,7 одсто.

- Раст од 8,6 одсто забиљежен је и у трговини на велико и мало, хотелима и ресторанима 7,6 одсто, а у подручју саобраћаја, складиштења и комуникација 4,7 одсто - наводи се у извјештају.

Највећа негативна стопа реалног раста забиљежена је у подручјима производње и снабдијевања електричном енергијом, гасом и водом и то 13,2 одсто.

- Негативан раст имала је област грађевинарства 12,3 одсто, вађење руда и камена 2,4 и финансијско посредовање 1,7 одсто - навели су из Завода.

Члан Удружења економиста Републике Српске "SWOT" Маријана П. Милић каже да је раст тромјесечног БДП-а позитиван помак у поређењу са претходним периодом.

- Српска је прошле године забиљежила најмањи пад БДП-а, па када узмемо у обзир да је у земљама у региону забиљежен мањи раст у трећем тромјесечју, може се рећи да је раст од два одсто позитиван. Ипак, у земљама у развоју економским растом сматра се стопа раста БДП-а од бар шест одсто - рекла је Милићева.

Она је додала да је добро што је раст остварен у подручјима која процентуално чине велики дио БДП-а.

Милићева је истакла да би према процјенама за ову годину очекивани раст бруто друштвеног производа требало да буде 0,7 одсто у односу на 2009. годину.

У 2009. години Република Српска имала је пад БДП-а за око три одсто у односу на годину раније.

БДП у прошлој години износио је 8,22 милијарде или 5.730 марака по становнику.

Најзначајније учешће у БДП-у од 12,2 одсто имале су трговина и пољопривреда са 11,2 одсто.

Највећи реални раст по подручјима дјелатности забиљежен је код финансијског посредовања и то 17,5 одсто, док је негативну стопу раста имала област вађења руда и камена за 10,4 одсто.

Земља

Раст БДП-а (у %)

Србија

2,1

Република Српска

2

Словенија

1,7

Македонија

1,3

Хрватска

0,2

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана