РС у повољнијем положају од ФБиХ

Марина Чигоја
РС у повољнијем положају од ФБиХ

БAЊA ЛУКA - Захваљујући већем приливу средстава и мањој јавној потрошњи, РС се ипак налази у повољнијем економском положају у односу на ФБиХ.

Ипак, економски трендови у прва два мјесеца ове године, у РС су веома упозоравајући. Ово су закључци семинара под називом "Рецесија - опасност или прилика", који је јуче у Бањој Луци организовао Центар за пословну едукацију и предузетништво.

Предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић рекао је да је веома битно да власти предузимају адекватне и брзе мјере како би реаговали на негативне економске трендове.

- Код нас економска криза долази са кашњењем и тек би требало да процијенимо шта нам све ново још долази. Сигурно је да ће бити веома тешко остварити амбициозне циљеве које смо поставили за ову годину, а то је раст бруто друштвеног производа од 6,4 одсто и раст буџета за шест одсто - истакао је Радојичић.

Радојичић је рекао да су проблеми кредита стабилности финансијских институција, а поготово проблеми привреде нешто на што ће се морати реаговати.

- Влада може да помогне у репрограму одређених дугова субвенцијама за индустрију коже и обуће, али сваким даном се јављају нови проблеми. Дрвна индустрија тренутно је у великим проблемима јер нема наручилаца из иностранства - рекао је Радојичић.

Професор бањолучког Економског факултета Рајко Томаш је рекао да РС у односу на ФБиХ има предност и да би посљедице рецесије и евентуалне депресије могле да буду мање ако се средства из развојног програма Српске искористе за интервенцију у привреди и социјалној сфери.

- Неке ствари су правовремено урађене као што је повећање висине осигураног депозита у банкама, смањење стопе обавезне резерве код Централне банке, те још неке охрабрујуће мјере које су у том моменту спријечиле настајање панике на финансијском тржишту - истакао је Томаш. Он је рекао да РС још није у рецесији али да постоји низ показатеља који упућују на то да ће цијели регион брзо ући у рецесију.

- Појава дефлације значи да роба постаје јефтинија, али то је и наговјештај уласка привреде не само у рецесију, него и будуће депресије - рекао је Томаш.

Професор бањолучког Економског факултета Младен Иванић рекао је да нису  добре ни инфлација ни дефлација, која је увод у заостајање економских токова.

Предсједник Управе словеначке консултантске куће "Socius" Леонардо Пеклар је рекао да мање привреде, ако су довољно способне за брзе промјене одлука, могу да искористе одређене прилике у кризи.

Расподјела

Радојичић је рекао да је приликом прецизирања расподјеле средстава од индиректних пореза направљена огромна грешка.

- Урађена је фиксна скала у којој буџет БиХ без обзира на трендове и прикупљена средства добија износ који му сљедује по усвојеном буџету док сви нижи нивои, а ту су у најлошијој позицији локалне заједнице, добијају новац у зависности од прилива. Ове године локалне заједнице имају драстичан пад прихода. Било би логично да се и буџет БиХ пуни пропорционално оствареним приходима - рекао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана