РС продаје удио у “Крајинапетролу”

Марина Чигоја
РС продаје удио у “Крајинапетролу”

Бањалука - Влада РС наложила је Инвестиционо-развојној банци (ИРБ) РС да сачини посебан приватизациони програм за продају акција предузећа “Крајинапетрол” Бањалука које су у власништву РС.

- Као метод приватизације предвиђена је аукција за пакет акција Aкцијског фонда путем Бањалучке берзе, а том пакету придружиће се и акције Фонда за реституцију РС - саопштено је из Владе РС послије сједнице у сриједу на којој је прихваћена информација о исказној намјери за куповину акција друштва “Крајинапетрол”.

- Влада РС сагласна је да се акције “Крајинапетрола” у власништву Aкцијског фонда РС и Фонда за  реституцију РС уврсте за продају у План рада ИРБ-а за 2012. годину - истиче се у саопштењу.

У структури капитала “Крајинапетрола” државни капитал чини 42,2 одсто акција, док Фонд за реституцију РС има 3,25 одсто акција. Остали акционари су компанија “Ина” која има 9,7 одсто, “Петробарт Лимитед Гибралтар” који има 25,3 одсто акција, Фонд ПИО са 6,5 одсто, те акционари по ваучер понуди 13 одсто.

Предузеће “Крајинапетрол” остварило је у првом кварталу ове године губитак од 232.420 КМ, што је за око 126.000 КМ више у односу на исти период прошле године.

Према извјештају о пословању у прва три мјесеца ове године, предузеће “Крајинапетрол” остварило је приход од 9.910.787 КМ, што је за око три милиона КМ више у односу на исти период прошле године, док су расходи повећани за око 3,1 милион КМ. 

“Крајинапетрол” још увијек има неријешених имовинско-правних односа са хрватском компанијом “Ина”, која је била власник до 1991. године, када је настао “Крајинапетрол”, и која тражи поврат имовине.

Тако је, како се наводи у ревизорском извјештају “Крајинапетрола”, у прошлој години било у току 17 судских поступака који су покренути од стране компаније “Ина” ради остваривања права власништва над имовином и других повјерилаца.

- Укупна вриједност тужбених захтјева износи 1.559.845 КМ - наводи се у извјештају.

Имовина

“Крајинапетрол” посједује 14 бензинских станица у широј бањалучкој регији, складиште нафтних деривата у Дервишима капацитета око 4.600 тона, складиште течног нафтног гаса у Рамићима чији је капацитет око 210 тона и терминал за истакање горива и гаса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана