РС постаје регионални лидер у енергетици

Марина Чигоја
РС постаје регионални лидер у енергетици

БAЊAЛУКA - Досадашњим инвестицијама Русије, која је један од највећих страних улагача у РС, остварен је огроман напредак у привреди, а Српска је постала важан економски фактор у региону, сматра директор Економског института у Бањалуци Душко Јакшић.

- Русија је послије Србије највећи инвеститор у Републици Српској, а ове двије земље заједно имају учешће веће од 50 одсто у укупним страним инвестицијама у РС - нагласио је Јакшић и додао да је, осим саме вриједности инвестиција, веома значајно то што је Русија највише инвестирала у привреду РС, док су други велики инвеститори улагали у банке.

Инвестиције из Русије, према његовим ријечима, значајно су допринијеле побољшању спољнотрговинске размјене.

- Захваљујући, прије свега, сектору нафтне индустрије покривеност увоза извозом износи око 55 одсто. У енергетском сектору су велика улагања и он има највеће могућности да у догледном периоду битно утиче на побољшање размјене. Сматрам да постајемо битан фактор у региону баш у том сектору, а захваљујући стабилним енергетским капацитетима привукли смо и интерес других који се наслањају на тај сектор - истакао је Јакшић.

Он је додао да многе европске земље и економије у великој мјери своју успјешност мјере по томе колико имају добре економске односе са Русијом и колико су на том тржишту успјешне.

- У нашем региону долазак Руса се третира као политичко питање. Русија је овдје дошла са конкретним пројектима, са капацитетима које се не могу "покупити" и однијети. Пројекти који су у најави, прије свих изградња ТЕ "Угљевик два" који је прије рата био најактуелнији пројекат за реализацију, дају разлог за оптимизам. Ова инвестиција врло је вриједна, са становишта улагања, грађевинских радова, ангажовања оперативе и, на крају, успјешног повезивања цјелокупног система - казао је Јакшић.

Предсједник Владе РС Aлександар Џомбић изјавио је за РТРС да састанак са премијером Русије Владимиром Путином и руским привредницима представља велики успјех за Српску, с обзиром на постигнуте закључке који се односе на наставак руског инвестирања.

- Надзорни одбор Внешеконом банке у априлу треба да донесе позитивну одлуку о наставку инвестирања, одакле и долазе сва средства "Зарубежњефта" - истакао је Џомбић.

Додик

Предсједник РС Милорад Додик изјавио је да су инострана улагања гаранција стабилности Српске, те да је један од најзначајнијих инвеститора Русија, која је у РС присутна са милијарду евра инвестиција.

- Руски премијер Владимир Путин наложио је да се у идућем мјесецу одобри нових 500 милиона евра руској компанији за даљу модернизацију Рафинерије нафте у Броду, бензинских пумпи широм РС, као и изградњу других значајних објеката - казао је Додик у четвртак увече у Требињу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана