РС планира уштеде од 20 милиона КМ

Марина Чигоја
РС планира уштеде од 20 милиона КМ

Бањалука - Представници Међународног монетарног фонда нису тражили никаква драстична смањења потрошње, већ структуралне реформе које ће у одређеном периоду довести до тога, а РС је предвидјела уштеде од 20 милиона КМ.

Рекао је то у петак премијер РС Aлександар Џомбић послије сједнице Фискалног савјета БиХ у Бањалуци и додао да ове уштеде нису планиране само у републичком већ и буџетима ванбуџетских фондова и општина. Он је истакао да је РС предвидјела и ревизију републичких агенција и евентуално гашење одређених агенција што ће, према његовим ријечима, такође допринијети смањењу трошкова.

- Предвидјели смо и измјену закона о “Електропреносу” јер ће то поправити приходовну страну ентитета, као и рестриктивније спровођење закона о буџетском систему гдје ћемо одредити ригорозне мјере за оне који пробију буџетски оквир који им је дозвољен. Предвидјели смо закон о платама у ванбуџетским фондовима да бисмо их изједначили са платама у јавној управи односно у министарствима и Влади - казао је Џомбић и додао да још није утврђен тачан износ аранжмана, те да се очекује аранжман на пет година са грејс периодом од три године.

Он је истакао да су ентитети направили нацрт кредибилних политика које се упућују ММФ-у, послије чега ће се кренути у детаљније анализе.

- Очекујем да ћемо у идућих седам до десет дана већ имати њихове ставове да бисмо у јулу могли почети преговоре о новом аранжману и завршити их крајем августа - истакао је Џомбић.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда рекао је да су сви нивои власти исказали опредјељење за закључење новог аранжмана са ММФ-ом и додао да ће то допринијети деблокади средстава Свјетске банке, Европске комисије и других институција.

- Савјетодавна група је припремила добре подлоге и упутила је радни материјал Мисији ММФ-а. Сада се чека одговор из Вашингтона - рекао је Беванда и додао да је идућа сједница Фискалног савјета заказана за 20. јун.

Он је истакао да је урађено 70-80 одсто потребних послова.

На сједници Фискалног савјета усвојен је глобални оквир фискалног биланса и политика од 2013. до 2015. године којим је предвиђено да у идућој и 2014. години остаје раније усвојени глобални оквир, док је за 2015. годину предвиђен раст глобалног оквира за институције БиХ на 980 милиона КМ, а повећање захватања са рачуна индиректних пореза 780 милиона КМ.

Донесена је и одлука да попис становништва у БиХ финансирају институције БиХ, оба ентитета и Брчко дистрикт сразмјерно дијелу захватања са рачуна индиректних пореза.

Премијер ФБиХ Нермин Никшић истакао је да ММФ тражи да уштеде на платама остану на овом нивоу и подсјетио да су у ФБиХ за 4,5 одсто смањене плате.

- ММФ је Влади ФБиХ као највећу замјерку имао износ за подстицаје пољопривреди које смо повећали са 54 на 78 милиона КМ а њихова процјена је да у ситуацији кад се режу сви трошкови треба размотрити и те - казао је Никшић.

SWOT

У најновијем економском монитору Удружења економиста РС “SWOT” наводи се да је политика ММФ-а имала суштинску улогу у повећању стопе незапослености у земљама у развоју.

- Реформе које је наложио ММФ подразумијевале су штедњу, односно смањене трошкова рада што је поткопало развој локалне индустрије па су многе компаније банкротирале. Гашење локалних производних капацитета аутоматски је довело до повећања незапослености, иако је политика ММФ-а имала сасвим други циљ - наводи се у монитору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана