РС остварује суфицит само у једном сектору

Тања Шикањић
РС остварује суфицит само у једном сектору

БAЊAЛУКA - Република Српска у трговинској размјени са иностранством остварује већи извоз од увоза само у сектору "дрво, папир и намјештај", док у скоро свим осталим секторима остварује знатан дефицит.

Ово су потврдили у Спољнотрговинској комори БиХ и додали да је висок степен покривености увоза извозом у Српској остварен у још два сектора: "руде и метали" и "кожа, крзна и текстил".

- Српска је у спољнотрговинској размјени 2010. године остварила суфицит само у сектору "дрво, папир и намјештај", који износи 156,93 процента, а висок ниво покривености увоза извозом од 94 одсто има у секторима "руде, метали" и "кожа, крзно и текстил" - каже експерт Спољнотрговинске коморе БиХ Игор Гавран.

Он је додао да је суфицит сектора "дрво, папир и намјештај" у РС износио више од 128.500.000 КМ, те да у секторима са највишом додатом вриједности Српска биљежи изразити дефицит.

- У сектору са највишом додатом вриједности финалних производа, односно машине, апарати, механички и други уређаји, остварујемо изразити дефицит - истиче Гавран.

Као кључни узрок дугогодишњег неповољног положаја РС у спољнотрговинској размјени Гавран наводи недовољан обим подстицаја производњи и извозу.

- Позитиван примјер су подстицаји извозницима у текстилној индустрији у Српској, који су добрим дијелом спасли ову привредну грану и омогућили јој да "преживи" рецесију те одржи или чак повећа производњу и извоз - каже Гавран.

Према подацима Министарства трговине и туризма РС, Српска је у 2010. години остварила извоз у вриједности од 2,18 милијарди КМ, а стопа раста извоза износи 30,2 одсто.

- Увоз у вриједности од 4,05 милијарди КМ повећан је за 13,6 одсто. Остварен је дефицит спољнотрговинске размјене од 1,87 милијарди КМ и смањен је за један одсто у односу на 2009. годину - наводе у министарству и додају да је покривеност увоза извозом у РС у 2010. износила 53,7 одсто.

Производи

Многи производи из БиХ, односно РС, истиче Гавран, не могу ући на тржиште ЕУ, прије свега због заостајања у области инфраструктуре квалитета, односно непосједовања неопходних сертификата и друге документације која доказује усклађеност са најзахтјевнијим стандардима квалитета.

- Најмање домаћих производа се може извозити из пољопривредне и прехрамбене индустрије, а најповољнија је ситуација са сировинама, репроматеријалима и производима најнижих нивоа прераде - каже Гавран.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана