РС одобрено 50 милиона долара

Глас Српске
РС одобрено 50 милиона долара

ВAШИНГТОН /БAЊA ЛУКA - Делегација Републике Српске, коју је у Вашингтону предводио министар финансија РС Aлександар Џомбић, успјешно је јуче окончала преговоре о двије кредитне линије од укупно 50 милиона долара намијењених за подршку буџету и социјалну сигурност и запошљавање.

Казао је ово "Гласу Српске" министар финансија РС Aлександар Џомбић. Он је додао би кредитне линије могле да буду оперативне у сљедећа три до четири мјесеца.

- Прва кредитна линија је DPL и односи се на подршку буџету РС у износу од 44 милиона долара. Од тога 26 милиона долара одобрено је под концесионим IDA условима, по каматној стопи од 0,75 одсто на годишњем нивоу, на 20 година, уз грејс период од десет година. Преосталих 18 милиона долара по IBRD условима одобрено је на период од 25 година, уз грејс период од десет година, уз каматну стопу од 1,2 одсто на годишњем нивоу - рекао је Џомбић.

Поред тога, додао је, договорена је и кредитна линија за социјалну сигурност и запошљавање од шест милиона долара.

- Ова линија је одобрена по IDA условима на период од 20 година и грејс период од десет година - казао је Џомбић и додао да ће Влада РС обезбиједити додатних 1,6 милиона долара за кофинансирање пројекта.

Циљ зајма је успостављање одрживог фискалног оквира, смањење одређених категорија јавне потрошње и унапређење система усмјеравања социјалне помоћи према најугроженијим категоријама становништва.

Он је рекао да је Српска испунила све услове, док је ФБиХ остављен период од једног мјесеца да испуни потребне услове како цјелокупан пројекат не би био доведен у питање.

Услови

Министар Џомбић је рекао да БиХ треба да добије укупно 111 милиона долара, од чега је 40 одсто предвиђено за РС, а остатак за ФБиХ.

- РС је испунила све услове како бисмо могли добити ову кредитну линију, док ФБиХ има обавезу да у идућем периоду изврши измјене и допуне закона који третирају борачка питања, како би комплетан кредит могао да буде одобрен - нагласио је Џомбић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана