РС очекује већу робну размјену

Марина Чигоја
РС очекује већу робну размјену

БАЊАЛУКА - Укупан ниво робне размјене Републике Српске са Црном Гором, Румунијом, Белгијом и Кувајтом веома је скроман, рекла је јуче у Бањалуци директор Привредне коморе РС Драгица Ристић послије састанка са делегацијом новоименованих шефова дипломатско-конзуларних представништава БиХ у овим земљама.

Ристићева је истакла да је ово прилика да новоименованим амбасадорима прије одласка на њихове дестинације укажу на потенцијале којима располаже привреда РС.

- Зна се да ми имамо потенцијала, прије свега, у сектору енергетике и ту бисмо могли да привучемо значајне инвестиције. Када су у питању дестинације на које одлазе ова четири амбасадора, указали смо на то да је робна размјена са овим земљама доста скромна. Нешто повољнија ситуација је са Црном Гором, али с обзиром на то да је то туристичка земља, сигурно да можемо извести много више производа и у ову земљу и повећати укупан обим робне размјене - казала је Ристићева.

Она је нагласила да је робна размјена РС са Румунијом врло скромна, док са Белгијом постоји одређен ниво размјене који би могао значајније да се повећа.

- С друге старне, вољели бисмо да видимо значајне произвођаче из Белгије као улагаче у РС, поготово у сектор прерађивачке индустрије. Белгија нам је важна и због тога што је тамо сједиште Европске уније и свих информација и контаката са Европском комисијом и са фондовима и приближавања тих могућности Привредној комори и привредницима - нагласила је Ристићева и додала да је Кувајт веома интересантан као потенцијални страни инвеститор и као земља чији грађани доста користе услуге бањског туризма, гдје РС има значајне ресурсе.

Амбасадор БиХ у Белгији Бранимир Јукић рекао је да БиХ са све четири земље има велике могућности сарадње.

- Наш циљ је да Црна Гора, као потписница споразума CEFTA, постане много боље тржиште за производе из БиХ. На крају прошле године БиХ је са Црном Гором имала највећи спољнотрговински суфицит од преко 100 милиона евра - нагласио је Јукић.

Додао је да је Кувајт земља која може бити велики и значајан инвеститор у БиХ, те да би Румунија у будућности могла да представља велико тржиште за производе из БиХ, због сличног стандарда у ове двије земље.

- Са Белгијом бисмо требали остварити бољу сарадњу када је ријеч о финансирању из европских фондова. Уколико би БиХ ушла у NATO, могли бисмо остварити занимљиве нове пројекте у сектору намјенске индустрије - нагласио је Јукић.

Цвијановић

Са делегацијом новоименованих шефова дипломатско-конзуларних представништава БиХ јуче је разговарала и  министар за економске односе и регионалну сарадњу РС Жељка Цвијановић.

Цвијановићева је упознала новоименоване амбасадоре са активностима Министарства на унапређивању пословне климе и привлачењу страних инвестиција, као и са активностима у домену европских интеграција и регионалне сарадње, саопштено је из Министарства. Током састанка исказан је обострани интерес и спремност да се конкретни инвестициони пројекти ставе на располагање, с циљем промоције потенцијалним иностраним партнерима и улагачима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана