РС може да производи довољно жита

Глас
РС може да производи довољно жита

БAЊA ЛУКA - Када би имао партнера у сјеменској производњи, Пољопривредни институт РС Бања Лука, могао би да обезбиједи довољне количине хљебног жита за потребе Републике Српске.

- Потребе РС за меркантилном пшеницом су око 220.000 тона, а Федерације БиХ око 340.000 тона. Ова количина се може добити сјетвом 55.000 хектара, уз просјечни принос четири тоне по хектару - нагласио шеф Завода за стрна жита Института Драган Мандић.

Додао је да за сјетву 55.000 хектара треба око 13.750 тона сјеменске сорте.

- Програм оплемењивања стрних жита пшенице, јечма тритикале, ражи и овса један је од основних задатака Пољопривредног института - рекао је Мандић и додао да је циљ оплемењивања добијање и верификација нове сорте, као једног од најзначајнијих резултата научно-истраживачког рада у пољопривреди.

- Нове сорте су важне због тога што су отпорне на сушу, а добро користе повољне агроеколошке услове. У протеклих десетак година, Институту је признато шест сорти озиме пшенице и једна сорта озимог јечма, које су у производњи - истакао је Мандић и додао да се Институт бави и производњом сјеменки виших критеријума.

Према Мандићевим ријечима, ове године су остварени веома добри производни резултати са просјечним приносом од 4,5 тоне по хектару у производњи.

- Институт располаже са сјеменима нових стрних житарица и у потпуности може одговорити на захтјеве тржишта квалитетом, али и квантитетом - нагласио је Мандић.

Национални значај

Мандић је истакао да нове сорте доприносе конкурентности домаће производње и често добијају национални значај, јер по њима постају препознатљиви институција, регион или држава. Он је нагласио да стварање сорте траје најмање десетак година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана