РС има успјешнију индустрију од ФБиХ

Ведрана Кулага
РС има успјешнију индустрију од ФБиХ

БAЊA ЛУКA - Индустријска производња у Републици Српској остварена у децембру прошле године, већа је за 32,7 одсто у односу на просјечну мјесечну производњу у 2008. години. У ФБиХ у истом периоду забиљежен је пад индустријске производње за 7,6 одсто, подаци су ентитетских завода за статистику.

Индекс прошлогодишње децембарске индустријске производње у РС, наводи се у извјештају Завода за статистику, већи је за 21 одсто у поређењу са оствареном производњом у децембру 2008. године и за 2,4 одсто у односу на новембар 2009. године.

Према подацима федералног Завода за статистику индустријска производња остварена у децембру прошле године мања је за 9,9 одсто у односу на децембар 2008. године, док је за 6,7 одсто већа у односу на остварену производњу у новембру прошле године.

Економски аналитичар Стево Пуцар казао је да подаци Завода за статистику ФБиХ показују да је индустријска производња у овом ентитету у опадању од 11,6 одсто, док је у Српској порасла за 19 одсто када се упореди период од јануара до децембра прошле године са истим периодом годину раније.

- Кроз секторску анализу свих индустријских грана, уочава се да је у РС примјетан стални раст производње у појединим индустријским гранама, прије свега у области прераде нафте и производње саобраћајних средстава те хемикалија. Сви ови сектори забиљежили су огроман производни раст у прошлој години - рекао је Пуцар.

Са друге стране, додаје, у ФБиХ су ријетке индустријске гране у којима је дошло до раста производње или је забиљежен скроман раст за три до четири одсто.

- До разлике између децембарске индустријске производње у РС и ФБиХ дошло је, прије свега, због напретка производње појединих грана индустрије у РС, а њиховог пада и стагнације у ФБиХ - навео је Пуцар.

Производи

Према подацима Завода за статистику РС, посматрано по економској намјени индустријских производа, од јануара до децембра прошле године, у односу на исти период годину раније, остварен је раст производње капиталних производа за 147,5 одсто, енергије за 38,7 одсто и нетрајних производа за 10,8 одсто, док је производња интермедијарних производа мања за 25,4 одсто и трајних производа за 31,8 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана