РС и Србија заједно освајају тржиште

Жељка Кокот
РС и Србија заједно освајају тржиште

Бањалука - Први "Форум о привредној сарадњи РС и Србије Бањалука 2015" окупио је у четвртак 168 привредника који су заказали више од 400 пословних састанака, а потписана су и прва два уговора о пословној сарадњи.

Меморандумом о сарадњи, који су потписали представници Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа РС и Националне агенције за регионални развој Србије, биће успостављене чвршће везе и сарадња на развојним пројектима. Потписан је и уговор о пословној сарадњи између Олимпијског центра "Јахорина" и јавног предузећа "Скијалишта Србије".

У оквиру форума одржан је низ састанака предузећа и кластера из РС и Србије из сектора текстилне и модне, пољопривреде и прехрамбене, металопрерађивачке, дрвне, грађевинске и ауто-индустрије, те сектора информационих технологија, индустрије пластике и пластичних производа и у области туризма. Одржан је и округли сто о теми "Развојне агенције у служби привредног развоја" на коме су представљене праксе и презентоване могућности потенцијалне сарадње између 13 локалних развојних агенција из РС и седам регионалних развојних агенција из Србије.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић рекао је на отварању форума да ће Влада РС пружати подршку повезивању малих и средњих предузећа и успостављању што непосреднијих веза са малим фирмама из региона.

- Овај форум је изузетно успјешан јер је на скуп дошао већи број привредника него што је планирано и увјерен сам да ће ефекти бити видљиви кроз повећање спољнотрговинске размјене - каже Ђокић.

Државни секретар у Министарству привреде Србије Милош Петровић каже да му је исказано интересовање српских привредника за сарадњу са колегама из РС дало вјеру у боље сутра.

- Влада Србије прогласила је наредну годину за годину предузетништва и верујем да ће 15.000 малих привредника из Србије наћи интерес у сарадњи са привредницима из Српске - каже Петровић.

Директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа РС Маринко Ђукић и директор Националне агенције за регионални развој Србије Весна Миздрак сагласили су се да је форум оправдао очекивања и изразили наду да ће досадашња добра сарадња бити још успјешнија.

УСПОСТАВЉЕНА САРАДЊА У ОСАМ СЕКТОРА

- текстилна и модна индустрија

- пољопривредна и прехрамбена индустрија

- металопрерађивачка индустрија

- дрвна и грађевинска индустрија

- ауто-индустрија

- сектор информационих технологија

- индустрија пластике и пластичних производа

- туризам

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана