РС и Србија заједно на руском тржишту

Марина Чигоја
РС и Србија заједно на руском тржишту

БAЊAЛУКA - Влада РС даће пуну подршку реализацији пројекта заједничког наступа привредника Српске и Србије на руском тржишту, који ће се остварити отварањем тржног центра у Русији.

Рекао је то јуче у Бањалуци премијер РС Aлександар Џомбић послије разговора са делегацијом Уније послодаваца Србије, коме су присуствовали и представници ресорних министарстава у Влади РС и привредници из Српске.

Џомбић је истакао да Српска има могућност да преко Инвестиционо-развојне банке РС узме учешће у овом пројекту и да, првенствено пољопривредним произвођачима, обезбиједи наступе на руском тржишту које је за РС веома значајно, али још слабо искоришћено.

- Обезбјеђењем пласмана на руско тржиште отворила би се и могућност да се у РС оствари и додатна финализација производа. Ми бисмо на руско тржиште пласирали, прије свега, воће, поврће, прехрану - казао је Џомбић.

Када је у питању вриједност инвестиције, Џомбић је рекао да још није разговарано о конкретним износима.

Предсједник Уније послодаваца Србије Миодраг Николић рекао је да би први кеш енд кери центар требао бити готов на јесен 2012. године у Владимирској области, док би други био отворен у Москви. Он је истакао да је једна од погодности то што Србија има потписан бесцарински трговински споразум са Русијом који до сада нису уопште користили.

Додао је да се односи на организовану производњу првенствено пољопривредних производа и највећи могући степен прераде, те да пројекат има за циљ смањење незапослености у обје земље.

- До краја године биће потписан споразум са губернатором Владимирске области о изградњи тржног центра. Вриједност читавог пројекта не прелази 2,5 милиона евра - казао је Николић и додао да ће отварање овог центра омогућити привредницима сигурност и лакши долазак до великог тржишта као што је то руско.

Милић

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Ранко Милић истакао је да су привредници из Србије дошли са конкретним и проводљивим пројектима који се базирају на ресурсима којима располаже РС.

- Послодавци из Србије су нам дали иницијалну капислу да кренемо путем укрупњавања наших производних капацитета и стварања конкурентности за излазак на руско тржиште - казао је Милић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана