РС и Србија формирају енергетски комитет

М. Ч.
РС и Србија формирају енергетски комитет

Бањалука - Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић и министар енергетике и рударства Србије Александар Антић договорили су се у петак о формирању мјешовитог енергетског комитета који за циљ има интензивирање сарадње, прије свега, у домену даљег повезивања електроенергетских система Србије и Српске.

Комитету ће предсједавати Ђокић и Антић, а чиниће га сарадници из оба министарства и директори енергетских компанија из Србије и РС. Прва сједница биће одржана до 10. октобра у Бањалуци. Договорено је и да до 1. октобра буде формирана радна група која ће рјешавати питање накнаде за потопљено земљиште у Подрињу.

Ђокић је рекао да је овај састанак наставак ранијих активности, које произлазе из закључака са сједница влада РС и Србије. Казао је да је сарадња на сигурности енергетских система укључујући и препознавање могућих проблема када су у питању захтјеви Енергетске заједнице, једно од важних заједничких питања.

- Српска је испунила свој дио обавеза у значајној мјери и за разлику од ФБиХ, има усвојену Стратегију развоја енергетике до 2030. године - рекао је Ђокић.

Његов српски колега каже да ће мјешовити енергетски комитет бити мјесто на коме ће се покушати интензивирати сарадња и разговарати о будућим заједничким пројектима. Прецизирао је да се то односи на изградњу електроенергетске интерконекције између Србије, БиХ и Црне Горе - пројекат "Бајина Башта - Вишеград - Пљевља", али и на читав низ других пројеката на ријеци Дрини. Најавио је да ће на првом састанку комитета бити разговарано и о Министарском савјету Енергетске заједнице који треба да буде одржан 15. октобра у Тирани.

- Потребно је усагласити ставове и како бисмо, колико је могуће, ублажили тенденције које постоје у вези са одређеним санкцијама према БиХ које Енергетска заједница припрема - рекао је Антић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана