РС добила 271, а ФБиХ 681 дозволу

Марина Чигоја
РС добила 271, а ФБиХ 681 дозволу

Бањалука - Превозници из РС незадовољни су приједлогом листе расподјеле CEMT дозвола за 2013. годину, којом је РС припала 271 дозвола, због чега ће се жалити Министарству комуникација и транспорта БиХ.

Према подацима Министарства, подијељено је укупно 976 од 1.030 расположивих дозвола. Српској је припала 271 дозвола, ФБиХ 681, док су Брчком припале 24 дозволе.

За дозволе је конкурисало укупно 387 превозника, од чега 245 из ФБиХ, 134 из РС и осам из Брчког.

Од укупно расположивих 1.030 дозвола, Министарство је расподијелило 95 одсто, док је пет одсто, односно 54 дозволе остављено у резерви.

Предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС Никола Грбић је рекао да превозници из РС нису задовољни расподјелом дозвола и да ће сљедећих дана упутити жалбу Министарству.

- Не видимо због чега поједини превозници нису добили дозволе. Из листе се јасно види да су приоритет имали велики превозници, који су углавном из ФБиХ. Превозници који су у нашем удружењу нису добили ни десет одсто дозвола које смо очекивали. Има неколико превозника који су по нашем мишљењу испунили услове, али нису добили дозволе. Сматрамо да је и овај пут било незаконитих радњи, због чега ћемо упутити званичан допис Министарству - казао је Грбић.

Он је истакао да скоро ниједан самостални аутопревозник није добио дозволу, иако раде исте послове као и фирме које се баве овом дјелатности.

Помоћник министра транспорта и комуникација БиХ Зоран Андрић тврди да не постоје разлике између кандидата који су послали пријаве, било да се ради о самосталним превозницима или о фирмама.

- Гарантујем да није било незаконитости приликом састављања листе. Али и поред тога сваки превозник који је незадовољан по било ком основу до 13. децембра има право да поднесе приговор - истакао је Андрић.

Он је нагласио да су приликом конкурисања за ове дозволе превозници потписали да су достављени подаци тачни.

- Уколико надлежне институције утврде да ти подаци нису тачни, превозник ће бити уклоњен са приједлога листе, односно неће га бити на коначној листи и против њега ће бити покренут поступак пред Тужилаштвом БиХ због давања нетачних података - рекао је Андрић.

Он је истакао да према ранијим искуствима од 30 до 40 превозника не задовоље провјере. Коначна листа требало би да буде објављена 20. децембра.

Дозволе

Никола Грбић је истакао да CEMT дозволе омогућавају превозницима који се баве међународним транспортом неограничен број улазака у земље ЕУ.

- То није случај са једнократном дозволом, која омогућава само један одлазак у ЕУ и због тога су CEMT дозволе веома важне за превознике - казао је Грбић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана