РС десет милиона марака од путарина

Марина Чигоја
РС десет милиона марака од путарина

БAЊAЛУКA - Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ данас ће распоредити 26 милиона КМ посебне путарине за изградњу аутопутева, изјавио је јуче у Бањалуци портпарол УИО Ратко Ковачевић.

- Од тог износа ФБиХ ће припасти 59 одсто или 15,3 милиона КМ, Српској 39 одсто или 10,2 милиона и дистрикту Брчко два одсто или пола милиона КМ - казао је Ковачевић.

Напоменуо је да је посебна путарина од десет фенинга по литру деривата уведена 1. јула 2009. године, када је почела примјена Закона о акцизама, а намијењена је изградњи аутопутева.

Ковачевић је истакао да је УИО вратила до сада Републици Српској осам милиона марака по основу поравнања расподјеле прихода од ПДВ-а, а до 30. новембра Српској би требало да буде пребачено свих 33,8 милиона КМ колико јој ФБиХ дугује. Напоменуо је да је УИО у фази спровођења одлука са посљедње сједнице Управног одбора УИО о другом привременом поравнању за 2008. и 2009. годину, те првом привременом поравнању за прву половину 2010. и 2011. године.

- Надамо се да ће УО веома брзо наћи рјешење и за преостали дио дуга који се односи на другу половину 2010. године - казао је Ковачевић.

Када су у питању приходи УИО, Ковачевић је рекао да је Управа у септембру ове године на јединствени рачун прикупила укупно 535 милиона КМ, што је за седам одсто или за 33 милиона КМ више у односу на септембар прошле године.

- Ово је трећи узастопни мјесец у којем је по основу ПДВ-а, акцизе, царине и путарине прикупљено више од пола милијарде КМ. Нето приходи распоређени корисницима послије извршених поврата ПДВ-а били су такође за седам одсто већи у односу на септембар 2010. године - казао је Ковачевић.

Нагласио је да је за девет мјесеци ове године прикупљено 4,3 милијарде КМ индиректних пореза, што је за 7,2 одсто више у односу на исти период 2010. године.

Пореским обвезницима враћено је 650 милиона КМ ПДВ-а, док су корисницима прихода са Јединственог рачуна за девет мјесеци 2011. године распоређене 3,69 милијарде КМ индиректних пореза, што је за пет одсто више у односу на исти период прошле године.

- За финансирање институција БиХ дозначено је 514 милиона КМ, ФБиХ 1,97 милијарди, и 51 милион КМ путарине, РС 1,005 милијарду КМ, те 34 милиона КМ путарине, а дистрикту Брчко 110 милиона КМ и 1,7 милион КМ путарине - казао је Ковачевић.

План

Ковачевић је истакао да УИО до краја године очекује амбициозни план када су у питању приходи од индиректних пореза.
- Већ сада можемо рећи да ћемо тај план остварити и да ћемо прикупити нето приходе од пет милијарди марака који ће бити распоређени корисницима - нагласио је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана