РС ће дефинисати своја права у ЦБ БиХ

Марина Чигоја
РС ће дефинисати своја права у ЦБ БиХ

БAЊAЛУКA - Министарство финансија Републике Српске поново ће покренути питање уложеног новца Републике Српске у Централној банци БиХ и коначно дефинисати права која РС припадају по основу уложених средстава у ЦБ БиХ.

Рекао је то "Гласу Српске" министар финансија РС Зоран Тегелтија и додао да је рјешавање овог питања могуће кроз измјене и допуне Закона о ЦБ БиХ, којим треба регулисати да се уплаћена средства РС у почетни капитал ЦБ БиХ евидентирају као учешће РС у почетном капиталу, са свим правима која јој по том основу припадају.

- Тим измјенама тражићемо да се остатак чистог профита ЦБ БиХ распоређује ентитетима, сразмјерно висини уплаћених средстава у почетном капиталу, умјесто уплате на рачун институције задужене за буџет БиХ, која није била оснивач ЦБ и да се Српској надокнаде средства уплаћена за финансирање трошкова оснивања главних јединица ЦБ, увећана за камату - истакао је Тегелтија.

Напоменуо је да је дио кредита из прве транше првог стенд-бај аранжмана Међународног монетарног фонда (ММФ) од 29 милиона марака одобрен БиХ намјенски за оснивање ЦБ.

- Та средства су 1998. године директно дозначена ЦБ БиХ и то за почетни капитал 25 милиона марака и за трошкове оснивања главних јединица и филијала четири милиона КМ. Одлуком Савјета министара БиХ предвиђено је да РС сервисира трећину дуга по овом кредиту од 9,6 милиона марака, увећано за припадајућу камату и трошкове - казао је Тегелтија.

Обавезе по кредиту које је преузела Република Српска, увећане за трошкове и камату, отплаћене су Међународном монетарном фонду у 2001, 2002. и 2003. години из буџета РС.

- Због тога се Министарство финансија више пута обраћало институцијама БиХ, од којих није добило одговор, захтијевајући да се уложена средства РС у ЦБ БиХ евидентирају као учешће РС у њеном почетном капиталу, са свим власничким правима која РС по овом основу припадају - нагласио је Тегелтија.

Џомбић

Премијер РС Aлександар Џомбић рекао је раније да је потребно усвојити измјене Закона о ЦБ БиХ, јер он у садашњем облику онемогућује ентитетима да добијају дивиденду, иако су дионичари банке.

- Сасвим је логично да ентитети, на основу дионичарског, односно власничког права, вуку и друга права, као што је дивиденда. Посљедњих неколико година добит банке исплаћује се заједничким институцијама у износима од 50 и 60 до 100 милиона марака. Aпсурд је да дивиденду добија онај ко није власник - казао је Џомбић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана