РС бира партнера за хидроцентрале

Марина Чигоја
РС бира партнера за хидроцентрале

БЕОГРAД - Република Српска ће расписати јавни позив за стратешког партнера за изградњу хидроцентрала у горњем току Дрине, у чијем ће избору учествовати и Србија, рекао је јуче у Београду током Регионалне министарске конференције о климатским промјенама министар индустрије, енергетике и рударства РС Слободан Пухалац.

Он је истакао да ће се на горњој Дрини градити хидроелектрана Бук Бијела, Сутјеска, Фоча и Паунци, док ће на средњој Дрини бити изграђено неколико објеката.

- Очекујем да ће у релативно кратком времену доћи до дефинисања будућих стратешких партнера и за једно и за друго подручје. Расписаћемо јавни позив, а Народна скупштина РС ће на основу критеријума изабрати стратешког партнера који ће радити на истраживању, развоју, градњи и експлоатацији - рекао је Пухалац и додао да очекује да ће партнер за изградњу објеката на Дрини бити познат најкасније у првом кварталу идуће године.

Навео је да је пројектована снага за горњу Дрину око 350 мегавата у садашњој концепцији без Црне Горе, док би пројекција за средњу Дрину, у првој фази, износила око 300 мегавата.

- Дрина има потенцијал од најмање 1.000 мегавата инсталисане снаге и права је прилика да са оним ко нам буде одговарао као стратешки партнер ове потенцијале што прије реализујемо - рекао је Пухалац.

Он је у оквиру регионалне конференције о климатским промјенама учествовао у раду панела посвећеног искуствима и плановима у борби против климатских промјена на којем је говорио о активностима РС на уређењу регулативе и новом концепту инвестирања када је ријеч о одрживом развоју и заштити животне средине.

- РС је до сада искористила око трећину хидропотенцијала. Остале капацитете морамо да користимо под новим условима водећи рачуна, прије свега, о обновљивим изворима енергије, о ономе што нам предстоји као норма у европским интеграцијама - рекао је Пухалац.

Извоз струје

Министар Пухалац је рекао да РС у овом тренутку има око 30 потенцијалних процената електричне енергије за извоз.

- Било би боље да то користимо у домаћим привредним ресурсима, али ако градимо нове објекте, онда је и шанса да се та струја извози, јер ће то бити начин да се повежемо са инвеститорима. Стари, реконструисани објекти биће искључиво у власништву Републике Српске, а за нове објекте можемо правити аранжмане разних облика - рекао је Пухалац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана