Рок за верификацију штедње 31. децембар

Марина Чigoja
Рок за верификацију штедње 31. децембар

БAЊA ЛУКA - Уредбом коју је донијела Влада РС отворен је нови рок за верификацију старе девизне штедње и то од 5. априла до 31. децембра 2010. године, док ће се сви послови верификације за предмете запримљене у овом року окончати до 31. марта 2011. године, саопштили су из Министарства финансија РС.

Из Министарства наводе да је Влада РС на сједници одржаној у четвртак усвојила Уредбу о допунама Уредбе о поступку верификовања потраживања и готовинских исплата по основу рачуна старе девизне штедње у РС.

- Овом уредбом се отвара нови рок за верификацију потраживања по основу рачуна старе девизне штедње и то од 5. априла до 31. децембра 2010. године, док ће се сви послови верификације за предмете запримљене у овом року окончати до 31. марта 2011. године - наводи се у саопштењу.

Верификација потраживања, готовинске исплате и емисија обвезница по захтјевима достављеним у новом року обављаће се на исти начин и под истим условима као и претходне верификације.

- Уредба је допуњена у складу са Пресудом Европског суда за људска права у "предмету Суљагић против БиХ". Доношењем ове одлуке, Европски суд за људска права у Стразбуру потврдио је да су закони којима се рјешава питање старе девизне штедње у БиХ и Српској у складу са Конвенцијом о људским правима, те да све штедише у БиХ треба да буду исплаћене у складу са поменутим законима - нагласили су у Министарству.

Додали су да више не постоји дилема по питању начина измирења старе девизне штедње и да је верификација и емисија обвезница у складу са Европском конвенцијом о људским правима и једини начин измирења ових обавеза.

Нагласили су да је пресудом из Стразбура наложено свим нивоима власти у БиХ, па тако и Републици Српској, да отворе нови рок за верификацију рачуна старе девизне штедње у трајању од најмање шест мјесеци од дана коначности пресуде.

Рок

У Министарству финансија РС истичу да је пресуда суда у Стразбуру постала правоснажна 3. фебруара 2010. године, а рок за њено извршење је три мјесеца од датума коначности. Предложеном измјеном Уредбе, рок за верификацију је дужи од шест мјесеци, чиме је у потпуности поштовна одлука Европског суда за људска права у "предмету Суљагић против БиХ" - истакли су у Министарству и позвали власнике старе девизне штедње, који до сада нису верификовали штедњу да у предвиђеном року поднесу захтјев.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана