Рок за изградњу Улога продужен до 2020. године

Жељка Кокот
Рок за изградњу Улога продужен до 2020. године

Бањалука - Наставак изградње Хидроелектране "Улог" на Неретви код Калиновика и даље је на чекању због нестабилног тла и честих клизишта, због којих су радови стопирани прије скоро три године, а због тих проблема рок за завршетак радова помјерен је за 2020. годину.

Компанији "ЕФТ група" додијељена је концесија за овај пројекат на 30 година, а радови су почели крајем августа 2010. године изградњом система приступних путева. Грађевински радови су повјерени кинеској компанији "Синохидро" са којом је "ЕФТ група" потписала уговор у септембру 2012. године и договорила изградњу по систему "кључ у руке". Влада РС је издала дозволу за изградњу хидроелектране у априлу 2013. године.

Пројекат изградње проточне хидроелектране инсталисане снаге 35 мегавата и са просјечном годишњом производњом 85.000 мегават-часова електричне енергије вриједан је око 120 милиона КМ. Било је планирано да радови буду завршени до краја ове године и да се електрана нађе на мрежи почетком 2017. године. Међутим, радови нису далеко одмакли, с обзиром на то да је до сада изграђен далековод за градилиште, приступни путеви, док изградња профила бране тапка у мјесту.

У Министарству индустрије, енергетике и рударства РС је потврђено да је изградња хидроелектране "Улог" обустављена због сложених геолошких услова и да се тренутно обављају детаљна истраживања и анализе да би техничко рјешење било прилагођено условима терена.

35 мегавата - инсталисана снага

85.000 мегават-часова - просјечна годишња производња

120 милиона КМ - вриједност инвестиције

- Концесионар интензивно спроводи активности с циљем прилагођавања техничког рјешења и планирано је да извођење радова буде настављено до краја године - кажу у Министарству индустрије, енергетике и рударства и додају да је предвиђено да хидроелектрана буде изграђена до краја краја 2020. године, односно да почне са производњом почетком 2021. године.

Посљедица проблема са изградњом је и мањи број ангажованих радника и кашњење у реализацији инвестиционог плана. Извођач радова је на локалитету требало да ангажује локалну грађевинску оперативу и запосли око 350 радника, укључујући све радно способне незапослене становнике Калиновика. Од планираних 120 милиона КМ концесионар је до сада, према информацијама Министарства индустрије, енергетике и рударства уложио само 25 милиона КМ, а запослен је минимални број радника.

- Ангажовано је око 15 радника који раде на испитивању и прилагођавању техничког рјешења, а очекује се да ће до краја године, за када је планиран наставак радова, бити запослени сви планирани радници - кажу у Министарству индустрије, енергетике и рударства РС.

Упркос низу проблема који прате пројекат у "ЕФТ групи" су истакли да одустајање од изградње не долази у обзир.

Трагедије

Изградњу хидроелектране "Улог" обиљежиле су и двије трагедије у којима су живот изгубила два радника "Приједорпутева". Прва несрећа догодила се 4. јула 2013. године, када је радника погодио камен који се обрушио са врха оближње литице. Само четири дана касније погинуо је радник који се налазио у кањону Неретве, након што се на њега обрушило камење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана