Рок за фискализацију продужен до 31. марта

Нада Бранковић
Рок за фискализацију продужен до 31. марта

БAЊA ЛУКA - Пореска управа Републике Српске одлучила је да до 31. марта 2009. године рок за фискализацију продужи пореским обвезницима, који се баве трговином на велико, пружају услуге између обвезника пореза на додату вриједност у БиХ и услуге према иностранству.

Замјеник директора ПУРС-а Миле Баника рекао је јуче у Бањој Луци, да је овој групи обвезника рок за фискализацију продужен због тога што ће исти кроз систем фискалних каса, давати одређене податке које не дају обвезници који се баве малопродајним дјелатностима, а за које још увијек нису спремни ни софтвери, а ни фискални системи.

Ови су обвезници издвојени из друге у трећу групу обвезника. Обвезници друге групе захтјев за фискализацију требало би да предају до 31. децембра ове године.

- Путем овог система, ми желимо да снимимо и међуентитетски промет у БиХ, те извоз према иностранству како би добили податке о структури промета између ентитета, а што је веома битно и код расподјеле индиректних пореза у систему ПДВ - истакао је Баника.

Нагласио је да је захтјеве за иницијалну фискализацију поднијело 20.485 обвезника прве групе, а да захтјев још није поднијело 19.046 обвезника.

Помоћник директора Сектора за информационе технологије ПУРС-а Горан Дракулић, изјавио је да се очекује да у другој групи за фискализацију буде укупно 23.798 обвезника и њихових пословних јединица, а у трећој 10.179.

Баника је нагласио да 93 пореска службеника контролишу процес фискализације, те да је регистровано седам произвођача и четири овлашћена произвођача.

- Закључно са 15. децембром ове године, број овлашћених сервиса је 251, сервисера 608, лиценцираних фискалних система 1,1, док је број одобрених индентификационих бројева фискалних каса 120.000 - навео је Баника.

У периоду од 1. јула до 15. децембра 2007. године због фискализације се одјавило 1.067 предузетника, што је више него ове године када их се одјавило 1.012.

- Број одјава, кад су у питању правна лица ове је године већи него прошле, када их је било 284, а ове 997 - навео је Горан Дракулић.

Контрола

Помоћник директора у Сектору за контролу, истраге и обавјештајне послове ПУРС-а Ђурађ Косић, изјавио је да је од 15. новембра па до сада, обављено 577 контрола, а издато је 339 прекршајних налога у износу од 249.400 марака.

- Обављена је 51 контрола овлашћених сервиса и сервисера, код којих су установљене одређене неправилности - нагласио је Косић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана