Рогатица: Фабрика враћа старе купце

Сретен Митровић
Рогатица: Фабрика враћа старе купце

Рогатица - "Нова творница пречистача" из Рогатице први пут у послијератном периоду остварила је добит, а за потпуни опоравак кључан је повратак на изгубљена тржишта.

Иако је ријеч о симболичној добити од око 6.000 марака, позитивно пословање дало је наду да предузеће излази из дугогодишње кризе. Предузеће настоји и да ојача менаџмент, а након допуњавања Надзорног одбора за новог вршиоца дужности директора именован је инжењер информатике Предраг Ујић.

- Подизање производње и маркетинг су оно чему ћемо посветити максималну пажњу. Изгубљено је тржиште и треба га обновити. Због тога смо посјетили већину старих купаца, а тражимо и нове. Први контакти су охрабрујући - рекао је Ујић и додао да се мора радити и на унапређењу технологије, јер се 20 година нерада и те како осјећа.

Због вишегодишњих губитака у пословању "Творница пречистача" у Рогатици је 2008. отишла је у стечај. Кроз стечајни поступак су очувани производни објекти, машине и остала опрема због чега се Влада РС 2009. године одлучила да предузеће купи за три милиона марака. На новим основама и са минималним бројем радника у септембру 2010. је утемељена "Нова творница пречистача". Производни програм остао је стари, а његова окосница су филтери ваздуха, уља и горива уз услуге за трећа лица као нову дјелатност. Подршка за нови почетак дошла је у виду 600.000 КМ од Владе РС као новог власника.

- Та подршка исцурила је већ 2011. године и творница је у 2012. годину ушла са оним што заради њених двадесетак радника. Тако је и 2012. завршена са губитком од 140.000 марака - рекао је Ујић.

Додао је да је то била опомена која је тражила корјените промјене у свим сегментима рада.

- У томе смо успјели и са истим бројем радника, али уз повећану радну дисциплину, рационализацију и штедњу, пословна 2013. је окончана у плусу уз остварени приход од 292.000 марака - нагласио је Ујић.

Творница је 1991. године имала 750 радника и чак су размишљали о отварању обданишта за дјецу запослених. У "Новој творници" је сада запослено двадесетак радника, чија је просјечна бруто плата у прошлој години била 600 марака уз плаћене доприносе и остале обавезе.

- Чим станемо на ноге ићи ћемо на повећање радне снаге, а посао ћемо прво понудити људима који су радили у овој фабрици - рекао је Ујић.

Планови

Предраг Ујић је рекао да имају развојне планове, али да би то остварили биће им неопходна помоћ.

- Потребна нам је подршка Владе и ресорног министарства. Циљ је ући у ИМТ и Индустрију мотора Раковица и уопште на тржиште Београда и Новог Сада - рекао је Ујић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана