Рогатица: Амортизација одвела у губитак у Новој творници пречистача

Сретен Митровић
Рогатица: Амортизација одвела у губитак у Новој творници пречистача

Рогатица - Већи дио очекивања од "Нове творнице пречистача" у Рогатици пао је у воду, што потврђују показатељи из завршног рачуна за прошлу годину.

И поред великог труда да на ноге подигну фабрику, која је у стоодстотном власништву Владе РС, она је исказала губитак. Према ријечима директора предузећа Предрага Ујића, у губитак их је највећим дијелом одвала амортизација на основна средства чија вриједност прелази седам милиона КМ.

- Ту су објекти са двије производне хале од преко 6.500 метара квадратних, машине и друга специјализована опрема за израду пречистача ваздуха, уља и горива, те хиљаде квадрата земљишта и остала опрема и инвентар. Али, шта све то вриједи кад ни десет одсто тога не доноси паре - истакао је Ујић и додао да је отуд и податак да су остварили само

188.500 марака прихода, од чега је 120.000 КМ, или 63 одсто, од продаје готових производа за тешка моторна возила.

Он је додао да им наду не даје ни то што предузеће из године у годину финансијски пада. Тако је приход за 2013. годину био 292.000 марака, када су покривени сви трошкови и остварена добит од 6.000 марака, и тада је фабрика први пут послије рата пословала позитивно.

На крају прошле године о добити нема говора. Фабрика је имала трошкове од 288.000, односно губитак од 100.000 марака, у чему амортизација учествује са 67.214 марака. Остао је и проблем пласмана готових производа, јер и даље нема ниједног купца са унапријед уговореним испорукама.

- Учинили смо све да нађемо такве купце, али мало је вајде. Зато и даље очекујемо помоћ Владе РС. Оних 600.000 марака које смо добили на старту давно је потрошено, а заједно нисмо нашли стратешког партнера за потпуно или дјелимично преузимање творнице - прича Ујић.

Због вишегодишњих губитака "Творница пречистача" је 2008. године отишла у стечај. Кроз стечајни поступак су очувани производни објекти, машине и остала опрема, због чега је Влада РС 2009. одлучила да предузеће купи за три милиона марака. На новим основама и са минималним бројем радника у септембру 2010. утемељена је "Нова творница пречистача". Окосница производног програма су остали филтери ваздуха, уља и горива, уз услуге за трећа лица као нову дјелатност.

Радници

У "Новој творници пречистача" запослено је 20 радника, колико их је било и на старту 2010. године. И плате су остале исте, а ријеч је највећим дијелом о минималцу од 370 марака.

Творница је 1991. године имала 750 радника и чак су размишљали о отварању обданишта за дјецу запослених.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана