Род воћа преполовљен

Срна
Род воћа преполовљен

БАЊАЛУКА - Предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић изјавио је за Срну да ће род појединих врста ове године бити преполовљен, а кад су у питању шљива и бресква губице ће бити и много већи.

Према његовим ријечима, због изузетно лоше године, у Српској ће бити мањак домаћег воћа на тржишту, због чега ће цијена бити много већа.

“Кад је јабука у питању губици су око 50 одсто, док је род крушке умањен и за више од 60 одсто. Произвођачи брескве и шљиве имају највеће губитке. На подручју Мајевице губици шљиве су око 80 одсто, док је у Поткозарју штета стоодстотна”, рекао је Дојчиновић.

Он је додао да је род малине, такође, преполовљен, али да ће малинари добрим дијелом надокнадити губитке добрим квалитетом и цијеном овог воћа.

“Проблем је што је род појединих култура, као што је јабука, био слабији и прошле године, тако да немамо залиха, па ће комплетна индустрија која се темељи на овом воћу бити јако скупа”, истакао је Дојчиновић.

Воћари из Српске, тврди он, неће бити у могућности ни да снабдију домаће тржиште, ни да обезбиједе довољне количине јабуке за извоз у Русију.

Дојчиновић је подсјетио да је ова година за воћаре лоше почела са неповољним временским условима, а да им је проблеме изазвала и епидемија вируса корона.

“Због лоше епидемиолошке ситуације, страхујемо да ћемо имати проблема и са организовањем бербе”, рекао је Дојчиновић.

Он је похвалио потез Владе Републике Српске, којим ће јавне установе имати опбавезу да купују домаће производе.

“Воћарима то много значи, поготово ситнијим произвођачима. Они би на тај начин имали сигурне купце, а наше установе квалитетан домаћи производ”, напоменуо је Дојчиновић

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана