Роба снижена само на излогу

Никола Лугић
Роба снижена само на излогу

БAЊAЛУКA - Иако трговци у Републици Српској ових дана привлаче купце плакатима о распродајама и цијенама робе нижим и до 80 одсто, реално снижење често је много мање од истакнутог.

Излози већине трговина одјећом, обућом и техничким производима у Републици Српској облијепљени су натписима о снижењу и тоталној распродаји робе, али купци се често неугодно изненаде када схвате да су артикли тек незнатно јефтинији.

Главни републички тржишни инспектор Борка Суртов каже да су у неколико случајева инспектори утврдили да је трговац прије снижења повисио цијену робе.

- У овим случајевима изрицане су казне од 2.500 до 5.500 марака за трговца, те казне од 500 до 1.000 марака за одговорно лице у правном лицу - рекла је Суртов.

Помоћник министра трговине и туризма Републике Српске Душанка Тегелтија каже да је веома тешко пратити начин на који трговац повећава или снижава цијене робе.

- Неразумљиво је по којим маржама се то може оправдати, али трговци обично имају одговор и на то - каже Тегелтија и додаје да трговци различито тумаче термине "акција", "снижење" или "распродаја".

Она је додала да је у изради закон о заштити потрошача Републике Српске, којим би требало да буду дефинисане неке ствари које недостају постојећем Закону о заштити произвођача БиХ.

Предсједник Покрета потрошача Републике Српске Драгутин Бошковић сматра да трговци успјешно користе незнање и неинформисаност купаца.

- Роба на распродаји мора да буде издвојена, а купцу се на његов захтјев мора објаснити зашто је цијена снижена, да ли том производу истиче рок, има ли грешку, а то продавци ријетко раде. Са друге стране, због неинформисаности, потрошачи ни не траже објашњења од трговаца - рекао је Бошковић.

Менаџер продаје у бањалучком бутику "Чарапко" Татјана Шајић каже да у овој радњи пазе на то да најмање једна петина свих производа на распродаји буде снижена у складу са највећим процентом снижења.

- Прошле године имали смо проблема јер нисмо знали за ово и били смо упозорени - истакла је Шајићева.

Закон

Према Закону за заштиту потрошача БиХ цијена производа прије и послије снижења мора бити јасно и видљиво означена. Aко је проценат снижења цијена објављен у распону од, на примјер, 50 до 70 одсто, тада највећи проценат снижења, дакле онај од 70 одсто, треба да се односи најмање на једну петину вриједности свих производа на распродаји.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана