Роба широке потрошње носилац раста

Милијана Латиновић
Роба широке потрошње носилац раста

БАЊАЛУКА - Индустријска производња у Републици Српској порасла је за пет мјесеци ове године за 15,4 одсто у односу на исти период лани, а носилац раста је роба широке потрошње.

Показују то подаци Привредне коморе РС према којима је највећи раст од чак 51,6 одсто забиљежен код робе широке потрошње, а потом слиједе електрична опрема и намјештај.

- Укупна прерађивачка индустрија забиљежила је раст од 16,3 одсто, док је до раста производње дошло у 17, а до пада у шест области прерађивачке индустрије - навели су из Привредне коморе.

У оквиру прерађивачке индустрије највише је порасла производња електричне опреме за 51 одсто и намјештаја за 47 одсто, као и производња базних метала, која је већа за 45,9 одсто, кокса и нафтних производа за 45,4 одсто, а моторних возила, приколица и полуприколица за 43,4 одсто.

У комори наводе да је значајан и раст производње готових металних производа, осим машина и опреме за 33,1 одсто, текстила за 30,5 одсто, рачунара, електронских и оптичких производа за 21,7 одсто.

У Привредној комори су навели да је производња и снабдијевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизацијом већа за 23,1 одсто, док је смањење производње забиљежено код фармацеутских производа и препарата од 20,9 одсто, као и код производње одјеће за 14,6 одсто.

Коментаришући податке у производњи намјештаја секретар Удружења шумарства и прераде дрвета у Привредној комори РС Лазо Шиник рекао је за “Глас Српске” да је ово респектабилан раст, али да је томе допринио веома лош резултат у априлу лани, када је забиљежен пад од чак 80 одсто у односу на исти мјесец годину раније.

- Раст је значајан између осталог и захваљујући тој основици која је била знатно смањена, а са друге стране дошло је до опоравка на европским тржиштима и раста потражње за намјештајем, што је трасирало добар правац у овој грани индустрије - рекао је Шиник.

Додаје да је реално очекивати да година буде боља од прошле, а још већи раст у наредној години. Узимајући у обзир епидемиолошку ситуацију, Шиник каже да и привреда стрепи од новог делта соја вируса.

Разлога за задовољство имају и прерађивачи, а директор предузећа “Сава Семберија” из Бијељине Стево Филиповић рекао је да је повећан и обим производње и извоза.

- Између 85 и 90 одсто укупне производње пласирамо у иностранство, а отварање тамошњих тржних центара и хотела аутоматски је довело до раста извоза у те земље. Тренутно прерађујемо грашак те радимо џемове од малина и шипурка и спремамо лист купуса за Дубаји - рекао је Филиповић.

Запослени

Индустрија биљежи пад број запослених за 2,7 одсто од јануара до маја ове године, у односу на исти прошлогодишњи период. У сектору вађења руда и камена радника је мање за 0,6 одсто, у прерађивачкој индустрији за 1,5 одсто, а у производњи и снабдијевању електричном енергијом, гасом, паром и климатизацијом запосленост је мања за 11,3 одсто. Лазо Шиник каже да је упркос свему томе у сектору производње намјештаја број запослених већи за 2,3 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана